Tekst & Foto: Johnny Tauman
22. januar 2022

RYK IND RIBE har rettet henvendelse til Danmarks Naturfredningsafdeling, Esbjerg med følgende spørgsmål: Hvordan ser Danmarks Naturfredningsforening på Spærringerne i Ribe Å gennem byen og Mølledammen? Og er der udsigt til, at DNs sag bevæger sig i 2022?

Spærringer og Mølledam

Næstformand Inger Jensen har fremsendt følgende, som indeholder henvisninger til de faktuelle forhold, som DN henholder sig til.

– Angående spærringerne i Ribe å gennem byen kan jeg oplyse RYK IND RIBE om, at Esbjerg Kommune og Vandrådet i forbindelse med arbejdet med vandområdeplanerne 2021 – 2027 har indmeldt spærringerne under “øvrige indsatser”. Esbjerg Kommune har desuden allerede ansøgt staten om et beløb til forundersøgelser.
Dette kan man læse om i nedenstående uddrag fra hhv. Byrådets møde den 16. november 2020 og fra Forslag til Vandområdeplan for 2021 – 2027.
– I DN-Esbjerg afventer vi Esbjerg Kommunes initiativ til forundersøgelser, siger Inger Jensen.

– Angående Mølledammen, så Esbjerg Kommune søgt om dispensation til selektiv grødeskæring, hvilken DN-Esbjerg har klaget over til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Vi afventer svar fra klagenævnet, udtaler næstformanden.

RYK IND RIBE kan derfor ikke komme nærmere ind på, hvad der vil ske i 2022.

Kildehenvisninger

DN-Esbjerg har medsendt en oversigt over de dokumenter, som foreningen henholder sig til. Det drejer sig om henholdsvis referat fra et Byrådsmøde samt uddrag af Forslag til vandområdeplan 2021-2027.

Referat fra Byrådsmøde i Esbjerg Kommune den 16. november 2020:

” Teknik & Miljø har ligeledes peget på 5 indsatser, som indmeldes under øvrige indsatser.
Det drejer sig om 3 betydelige spærringer i Ribe, som ikke kunne prioriteres inden for den økonomiske ramme, og 2 mindre vandløb, hvor virkemidlet ”miniådale” kunne anvendes.
Teknik & Miljø har valgt at pege på de 3 spærringer i Ribe med en økonomiramme, der er tilstrækkelig stor til, at vi kan få undersøgt, om der kan være en løsning, som kan forbedre mulighederne for en ændret drift af Mølledammen, herunder det vigtige aspekt med befugtning af kultursvampen og samtidig tilpasse løsningen til de øvrige kulturhistoriske værdier i Ribe.”

Uddrag af Forslag til vandområdeplan 2021 -2027:

Om vandløb, fysiske forhold: Omtale af Ribe å, spærringerne i byen

Side 133

Vandløbsindsatserne i vandområdeplanerne 2021-2027 er fastlagt på grundlag af forslag fra kommunerne, som med bistand fra lokale vandråd har udarbejdet forslag til konkrete supplerende foranstaltninger til forbedring af de fysiske forhold i vandløb. Størstedelen af indsatserne er såkaldt almindelige indsatser, hvortil der på forhånd var fastlagt en økonomisk ramme (se nærmere beskrivelse af vandrådsarbejdet i kapitel 9).

9) Inkl. indsatser fra anden planperiode, som vurderes nødvendige at gennemføre, men som ultimo 2021 endnu ikke at have fået tilsagn om midler til gennemførelse/er gennemført. Tallet reduceres i takt med yderligere tilsagn frem mod endelig vedtagelse af vandområdeplanerne 2021-27. Endvidere tages forbehold for evt. annulleringer i 2021 mv.

Side 134

Kommunerne har med bistand fra vandrådene dertil også haft mulighed for at indberette såkaldt øvrige indsatser, som er foranstaltninger, som umiddelbart ligger ud over den givne økonomiske ramme for vandrådsarbejdet, og som er karakteriseret ved at have en række synergieffekter.
Tre af disse øvrige indsatser er medtaget i indsatsprogrammet.
Konkret drejer det sig om projekterne: Passage ved Ribe Ydermølle, Ribe Frisluse og Ribe Midtmølle i Ribe Å
Desuden er der to andre:  passage ved Knagemøllen i Kongeåen og passage ved Holløse Mølle i Susåen.
Det gælder for alle tre projekter, at de vil åbne faunapassage til et betydeligt omfang af opstrøms vandløbssystemer til gavn for miljøtilstanden bredt i systemet. Alle indsatser er af kommuner og vandråd vurderet at have betydelige positive synergieffekter i forhold til blandt andet biodiversitet og klimatilpasning.