Tekst Hasse Jørgensen, foto Ribe Roklub, mandag den 23. september 2024

Det var damerne, der var foregangspersoner, da Ribe Roklub skulle startes.

Som meget andet kom udviklingen til provinsen fra København, og den første bølge – om man kan sige så – til roklubber i Danmark kom fra Hovedstaden.

På lørdag kan Ribe Roklub markere sit 90-års jubilæum, og det sker lørdag formiddag ved klubhuset, hvor der også indbydes til klubmesterskaber i alle klubbens bådtyper. Og det er efterhånden mange.

I forbindelse med jubilæet har roklubben udgivet et fornemt jubilæumsskrift, der skildrer klubbens historie og udvikling med klubhus, nedrivning af klubhus og bygning af et nyt, hvor høj vandstand i åen nu giver problemer med at holde vandet ude.

I de første år roede man på Østeråen, men siden – med byggeriet af klubhuset – rykkede roerne ud på Vesteråen, og det gav nye udfordringer med strøm og lystfiskere.

Som nævnt blev grunden til dansk roning lagt i København. Den københavnske grosserer Harald A. Hansen køber en robåd i England og begynder at ro med venner i København. 1866: Kvik og Københavns Roklub stiftes og båden fra England kopieres af danske bådebyggere. 1886: Århus Roklub stiftes (Ribe Roklubs medstifter Gerda Jørgensens far er her meget aktiv). 1887: DFfR stiftes, og den første kaproning afholdes ved Langelinie. 1922: Kolding Dameroklub stiftes (Gerda Jørgensen er medlem). Det fremgår af det fornemme jubilæumsskrift.

Og Gerda Jørgensen var netop en af hovedpersonerne.

De to ribeborgere, damefrisør Gerda Jørgensen og fabrikant A. Backhaus mødtes ved en sammenkomst og fik en snak om roning. A. Backhaus fortalte, at han netop havde købt en 4­åres inrigger af Lemvig Roklub for 250 kr.

Backhaus og Gerda Jørgensen indbød interesserede damer til stiftelse af en dameroklub. Mødet holdtes i frk. Jørgensens lille lejlighed i Puggaardsgade. Ribe Dame Roklub blev stiftet samme aften med formand seminarielærer Ebba Jensen, rochef frk. Gerda Rasmussen, materialeforvalter damefrisør frk. Gerda Jørgensen, kasserer frk. Ellen Jørgensen, sekretær frk. Maja Riber, Alba Bottelet og Emmy Willemoes.

Og den etablering af damernes roklub kunne herrerne jo ikke sidde overhørig.

På Hotel Dagmar stiftedes den 14. marts Ribe Herre Roklub med 24 aktive medlemmer og 1 passivt. Der blev oprettet vedtægter, og man beslutter at ansøge om et partiobligationslån på 4.000 kr. samt foretage indsamling blandt interesserede til bygning at et klubhus. Bestyrelsen blev: Formand A. Backhaus, overbetjent J. C. Jensen, amtsvejinspektør Kærn, isenkræmmer Nyborg og tandlæge Lorentsen. Som suppleant valgtes bogtrykker Jacobsen og tolder Hviid. Revisor blev bankdirektør Kromann. Bestyrelsens første opgave skulle være at få udarbejdet tegninger til et bådehus samt forhandle med Ribe Kommune om en passende grund.

Og dermed var grundlaget for den senere så succesfyldte roklub etableret.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Roklubben råder i dag over et varieret udbud af bådtyper og “brædder” til sejlads.

Roklubben har senere udviklet sig. Medlemstallet har svinget fra 16 til 180 medlemmer, og i dag ligger medlemstallet på omkring 126.

At der er opnået store sportslige præstationer, vidner jubilæumsskriftet også om. Medlemmerne har fået flere danske mesterskaber, ligesom der har været deltagelse ved VM og olympiade.

Roklubben har gennem årene været et samlingspunkt for byen. Det manifesterer sig ikke mindst ved Sct. Hans, hvor klubben i efterhånden rigtig mange år har arrangeret Sct. Hans fest med tilslutning af adskillige hundrede beboere i Ribe.

Roklubbens nuværende domicil (Foto Ove Detlevsen)