Tekst & Foto: Johnny Tauman
13. april 2021

(første del af to)

Handelskvinden Gyda, trællen Asketud, Fattig Stine og mor til tre – det er bare nogle af de roller, som Christin Vestager Clausen må forholde sig til samtidig med, at hun nu er en del af det nye ledelsesteam i Ribe VikingeCenter ved Lustrup syd for Ribe.

Christin på vej til møde med Kultur & Fritidsudvalget på Esbjerg Rådhus

– Det er utroligt spændende at arbejde på VikingeCentret, fortæller Christin, da RYK IND RIBE besøger hende i det store mødelokale på Lustrupholm. – Vi er ved at gøre klar til den nye sæson, hvor vi forhåbentlig får rigtig mange besøgende – både fra ind- og udland.

Har vokset sig stort

Ribe VikingeCenter kom til verden tilbage i 1992 – og har med et koncept af ansatte og frivillige vokset sig stort. Det har som oplevelsescenter mange interesserede besøgende, som kan møde de frivillige familier i deres telte eller i færd med at ”klare dagen for vejen.”

Christin nyder jobbet som både dramaturg og leder

Familien følger med

Christin er uddannet dramaturg – og er bosiddende i Lustrup sammen med sin mand, der ”heldigvis” også er historieinteresseret (som underviser). – På den måde bliver snakken ved middagsbordet faktisk mere levende, og børnene kan få mulighed for at byde ind til at være statister ved de forskellige begivenheder.

Sad ved Dronning Margrethes bord

Christin har haft mange store oplevelser i løbet af sin ansættelse siden 2013: – Specielt husker jeg besøget af vore dronning – Margrethe II – som var meget spørgende og interesseret i de mange projekter på området herunder besøget i Ansgar Kirke, fortæller Christin med en vis stolthed i stemmen. Hun viser, hvordan Dronning Margrethe og hun sad placeret her ved det samme bord.

Der venter store udsmykningsopgaver i Ansgar Kirke

Første skridt var Den gamle By i Århus

Og hvordan er Christin så havnet på Ribe VikingeCenter? Efter uddannelsen som dramaturg (cand. mag i dramaturgi) var hun en periode ansat i Den gamle By i Århus: – Jeg var der i ti år. Først som aktør – formidler i dragt – som studiejob, derefter var jeg ansat i et projekt hvor jeg udviklede på formidlingen gennem levendegørelse

I mesterlære som viking

Hvordan bliver jeg en del af de frivillige, lyder spørgsmålet fra RYK IND RIBEs medarbejder, som måske tænker på, om der er klæder i alle størrelser. – Som det har været indtil nu, så ejer de frivillige selv deres dragter, telte og potter. Og så er der en proces, hvor man lærer om livet i vikingetiden og bliver en del af familielivet. Man kan godt sammenligne det med en slags mesterlære som viking, hvor der gælder et kodex som forbyder bla. mobiltelefoni, ure etc.

Alle i VikingeCentret glæder sig til at åbne området for gæster

To store projekter

– Men der er tanker om at, skabe en muligheder for at man kan komme og være frivillig uden at have alt til vikingelivet på forhånd, fortæller Christin, der allerede ser frem til sæsonens store projekter, som indbefatter rollespilsfortællinger og de større indsatsområder som Ripa Ringborg og Vægmalerierne i Ansgar Kirke.

(Fortsættelse følger torsdag)