Tekst & Collage: Johnny Tauman
28. november 2023

– En oplukkelig bro blev sat i udbud til 40 millioner for flere år siden, men blev sat i bero. I dag lyder prisen på 150 millioner. Vi har spurgt ind til prisforskellen og fået svar fra Inge Birkegaard Damsgaard, der er projektchef for Større Anlæg hos Vejdirektoratet. Det handler bla. om en forældet Miljøkonsekvensvurdering fra 2015, som kan dog kan genbruges ved en renoveringsopgave. – Der skal en helt ny vurdering til, hvis vi skal lave en ny bro, forklarer Inge Birkegaard Damsgaard.

Tidslinje med forskydning

Skive Kaserne kommer til Ribe og bygger to interimsbroer i perioden uge 4-8, men det er ikke sådan, at brorenoveringen så går i gang, når broerne står færdige. – Vi forventer at sende renoveringsopgaven, der ligger i størrelsesorden 15-20 millioner i udbud primo 2024, fortæller Inge Birkegaard Damsgaard, der forventer, at licitationen kan finde sted i marts-april.

Kort historisk gennemgang

Projektchefen giver en kort redegørelse for det historiske forløb. – Der er efterhånden gået nogle år, siden vi første gang udbød opgaven. Dengang blev der også indsendt et ønske om merbevilling, da det tidligt i projektet viste sig, at vi ikke kunne udbygge vejen og bygge klapbroen inden for den givne budgetramme. Projektet med en klapbro blev blandt andet sat i bero grundet manglende økonomi.

Nye krav gør projektet kompliceret

Der blev gennemført en miljøkonsekvensvurdering (MKV) tilbage i 2015 – den er i dag forældet.  – Det er derfor vores forventning, at der skal ske en opdatering af miljøkonsekvensvurderingen (MKV) forud for projektets start, forklarer Inge Birkegaard Damsgaard og fortsætter: – Så for Vejdirektoratet er det stort set som at gå i gang med et nyt projekt.

Prisfastsættelsen

Prisen på 150 millioner kr. er sat ud fra, at der skal ske en opdateringen af MKV’en. Der er kommet et nyt vandrammedirektiv, der gør projektet mere kompliceret og der har været generelle prisstigninger i markedet samt almindelig indeksregulering af prisen.

Renovering med længst levetid

Vejdirektoratet vurderer, at renoveringsarbejdet vil sikre den eksisterende bro længst mulig levetid. Arbejdet består af betonarbejder og udskiftning af broens fugtisolering, hvilket svarer til en hovedistandsættelse. Udover at forlænge broens levetid, forøger det ligeledes broens bæreevnen.

Ingen ændring i frihøjden

Afsluttende kommenterer projektchefen sejladsen på Ribe Vesterå således: – Vi har ikke umiddelbart registreringer, som viser at broen har sat sig. Der har være et mindre bump på broen, som skyldes, at vandet i forbindelse med den store oversvømmelse i 2020, har vasket materialer ud under broens vederlag. Det betyder, at vejdæmningen har kunne sætte sig og forårsage belægningsskader. Disse skader blev udbedret tidligere på året.

Med brorenoveringen bliver der ikke ændret på de nuværende besejlingsforhold, og broen har samme frihøjde under som i dag.