Første del af to

Tekst & Foto: Johnny Tauman
25. December 2020

Når du træder ind i Carl Schneiders værksted, møder du en tidslomme, hvor træspåner, savsmuld og maskiner henleder tiden på dengang, der var møbelsnedkere, som forarbejdede træsorter og byggede møbler op fra grunden af.

Der blev arbejdet omhyggeligt ved høvlbænken – og der var den fornødne tid til at kæle for materialet, så det til sidst fremstod blankt og velpoleret.

Håndværkertilbud

Carl Schneider – i daglig tale blot Calle – har boet i Roager siden 1974, hvor familiens købte håndværkertilbud. Calle fik renoveret stuehuset og lavet stalden om til værksted med henblik på at være selvstændig. Siden 1978 har han haft virksomhed på adressen Roagervej 205.

Værkstedet blev indrettet i den gamle staldbygning, hvor lofterne er de originale.

I lære som 15 årig

Carl stammer fra Seem, hvor han var nummer tre i en børneflok på ikke mindre end syv. Grundskolen blev taget på Seem-Varming Skole fra 1957-64.
– Når der var brug for mig hjemme, så blev jeg bare væk fra skolen, kommer det med et smil fra Calle, som efter et ophold på Bramming Efterskole kom i lære som 15 årig hos Ribe Møbelsnedkerværksted hos Johannes Nielsen og Søn.
Værkstedet lå i den bygning, hvor der er i dag er en butik med dametøj og Flügger farvehandel.

Flyttede til Roager i 1978

– Da min mester Tage Nielsen blev syg, og jeg gerne ville være selvstændig, blev vi enige om, at jeg kunne købe alle maskiner og inventar, fortæller Calle, som herpå skabte nogle fantastiske rammer i Roager med start 1. september i 1978. Bygningen med adressen Nørremarksvej 3 blev i øvrigt solgt til Kvickly.

To lærlinge

I de fleste af årene har Calle arbejdet alene. Om det skyldes, at han er af den gamle skole, der selv blander sin bejdse i de rette farver, melder historien ikke noget om.

– Jeg foretrækker at arbejde med vandbejdse, men det producerer Hygæa i Kolding ikke længere, forklarer Calle, der købte restlageret og tilføjer: – Og jeg har så meget, at det holder min tid ud. Når det så er sagt, så har Carl Schneiders Møbelsnedkerværksted udlært to lærlinge, som desværre ikke længere arbejder inden for faget: – En dreng og en pige, som gjorde det rigtig godt, lyder det fra Calle, som er ved at restaurere nogle ældre stole, hvor det meste udføres med håndværktøjer.
– Jeg får travlt i 2021, smiler den lune møbelsnedker, der ikke kan tage nye opgaver ind i første kvartal, da ordrebogen allerede er fyldt.

(Fortsættelse følger 2. juledag)