Tekst & Foto: Johnny Tauman
12. december 2020

Far´s brød bagt på hvide bønner, loppefrøskaller og en række forskellige krydderier. – Hvordan synes du, at det smager, lyder det friskt fra Cafe K-ærligs ejer Lone K. Hansen, der har serveret en smagsprøve for RYK IND RIBEs medarbejder. Og svaret er uden tøven: – Det smager bare rigtig godt – og var det ikke fordi, jeg kendte ingredienserne, så kunne Far´s brødet sagtens være lavet på kødbasis.

Cafe K-ærlig ligger i Sønderportsgade – på hjørnet af Bispegade og Sønderportgade. Et spændende tilbud til såvel lokale som turister, der ønsker et vegansk måltid til rimelige penge. Se bare på dagens menu: Varm saft ”imunkraft”, Grøntsagssuppe med masser af fyld, Fars´brød med mayo og sylt, Humus – salat – sylt, Rødbedebøf, Dild deller mm.

Lone er en mester ud i veganske retter.

Mens der nydes en kop kaffe og et stykke kage – En brownie med kokoscreme, lykkedes det at få nogle minutters snak med Lone, som havde travlt med at betjene et selskab fra Varde og en stamgæst, som var på vej hjem fra yoga. – Jeg plejer at droppe ind i Café K-ærlig og her bestille noget jeg kan tage med hjem og forkæle mig selv med, inden dagens arbejde fortsætter, lød forklaringen på, hvorfor hun skulle have en Burger som Take-away. – Ønsker du lidt stegt selleri i din burger og dertil lidt salat med friske spirer? Og der blev nikket ”ja” med et stort smil.

Lone er ripenser opvokset i Grønnegade nær Domkirkepladsen – eller dengang nær ved købmand Lassen og Haugaards slikbutik. Og selvom hun har prøvet rigtig meget i sit liv, så bor hun igen i Grønnegade, men nu nogle huse nærmere Slotsbanken.

Studerer astrologi

– Jeg elsker at bo tæt ved mine to børn og tre børnebørn, forklarer Lone, der har to drenge, hvoraf den ene bor i Ribe og den anden i Esbjerg. Og det er en aktiv farmor, der ikke sidder på sin flade. Hun er gået i gang med at studere astrologi i København. – Det betyder, at jeg skal til København to gange om måneden, hvis det da ikke lige var for corona nedlukningen.

Vil gerne på strøget

At det blev i den gamle købmandsbutik, at Lone skulle have sin café var ikke lige planlagt. Hun ville gerne have lavet café på Ribe Banegård, men kunne ikke nå til enighed med DSB. I dag har hun et ønske om at komme tættere på strøget, hvis det rigtige lejemål viser sig.

Da hun endelig fik etableret Café K-ærlig for fem år siden, så blev det 3 hårde år. – Men jeg klarede den – og det samme med Coronaen, hvor jeg sælger bestilt Take-away, kommer det med en vis stolthed fra Lone, som kun holder fri d. 24. og 25. december. – Skal du, hvis vi som område ikke er lukket ned, have lyst til at komme på besøg 2. juledag, så husk at reservere plads.

Fra 55 er så 65

Lone er fra 55 ( – du må da godt skrive, at jeg er 65), men det kan man slet ikke mærke, når hun kokkerer i sit køkken – og i butikken kun assisteret af en yngre medarbejder.
– Tjekker du lige, om der skal serveres noget til kaffen, spørger hun, men medarbejderen var allerede på vej.
Se det er samarbejde i frokostcaféen med den korte åbningstid – og lukkedage hver mandag og tirsdag.

Nej tak til Mikroovn

Og så er findes der naturligvis ikke mikroovn i cafeen – en vegansk kaffe med pisket mælk eller rødbede latte, kræver kærlighed i tilberedelsen.

Tak for besøget!