Tekst og foto: Renè Jørgensen
1. april 2025.
Byt en arbejdsdag med en wellnessdag
Stor frivillig indsats med affaldsindsamling ved Ribe Diget
Når man virkelig brænder for en sag, kan selv en regnvejrsdag ikke stoppe Annaliva Kineu og de mange frivillige hjælpere. I samarbejde med Ribe Digelag organiserer de en omfattende affaldsindsamling langs en 16 kilometer lang strækning af Ribe Diget. Oprydningen sker på opdelte ruter fra Kammerslusen til Roborghus ved Tjæreborg.
I perioden fra 1. april til 15. maj 2025 afbrændes flodskarn ved Ribe Diget. Efterår og vinter skyller store mængder affald ind mod diget, hvilket gør rengøringen vigtig for digets sikkerhed. Papir og pap udgør ikke det store problem, men plastmaterialer, der blander sig med siv og græs, kan skabe problemer under afbrændingen. Hvis plast ikke fjernes fra digets fod inden afbrændingen, risikerer jorden at blive skrøbelig, hvilket kan svække digets struktur.
Sådan foregår affaldsindsamlingen
Affaldsindsamlingen varer cirka to timer. Først ryddes ydersiden af diget, hvorefter der bruges ca. 45 minutter på indersiden.
„Vi starter med fælles instruktioner, og der udleveres handsker, sække og gribetænger,‟ fortæller Annaliva Kineu.
Frivillige går mellem 800 og 3.000 meter pr. interval, afhængigt af mængden af affald.
Ribe Digelag, der dækker en strækning på 18,5 kilometer, ledes af formand Søren Andreasen. Han fremhæver den store værdi af de frivilliges arbejde og roser deres indsats for at holde diget rent.
Området og samarbejdspartnere
Digelaget for Marsken ved Ribe strækker sig fra diget ved St. Darum til det sydlige fløjdige syd for Vester Vedsted, nær Digehytten og starten af Grænsestien. Affaldsindsamlingen organiseres i samarbejde med Ribe Digelag, Skovly ved Ribe og RO ved Vadehavet.
Hvad er flodskarn?
Flodskarn består af græs, siv og andet organisk materiale, der skyller i land ved højvande og i større mængder under storme i efteråret og vinteren.
Hvorfor skal det brændes af?
Langs foden af digets yderside kan man se kilometervis af siv og græs, kaldet flodskarn. Disse bræmmer, som kan være op til 20 meter brede, dækker store arealer ved Vadehavet. De markerer, hvor vandstanden har været højest i løbet af efteråret og vinteren. Afbrænding er nødvendig for at forhindre ophobning af plastmaterialer og sikre digets stabilitet.
Fælles indsats for miljøet
Vadehavsskolen i Egebæk/Hviding deltager også i affaldsindsamlingen. Onsdag begiver Vadehavsagenterne, som eleverne kaldes, sig fra Digehytten til Låningsvejen. De penge, de tjener, går til elevrådet, som sidste år brugte midlerne på en ny legeplads. I år går pengene til trampolinduge, fortæller Ditte, skoleleder på Vadehavsskolen Egebæk-Hviding.
Affaldsindsamling og wellness
Som afslutning og tak for hjælpen afholder RO ved Vadehavet sammen med Skovly ved Ribe, en wellness eftermiddag med live-musik, hvor Benjamin Steen Dunk kommer og spiller i Domen, og efterfølgende er der henover eftermiddagen mulighed for at nyde de varme vildmarkskar, sauna og saunagus, koldtvandskar, scrubs, kaffe/the, drikkevarer, snacks og en suppe med tilbehør, fortæller Annaliva Kineu.

Fra højre: Thorbjørn og Britt Karlshøj, Lukas Rosendahl Sprecher, Kenn Sprecher og Annaliva Kineu