Tekst Hasse Jørgensen, illustration Nationalpark Vadehavet, mandag den 27. marts 2023

Der er ingen tvivl om, at byrådet er stærkt imod indretning af testcentre til 450 meter høje vindmøller i Ribemarsken.

Det fremgår klar af det høringssvar, som byrådet nu vil sende til de relevante statslige myndigheder. Et høringssvar, der blev godkendt i økonomiudvalgets møde mandag. Tidligere har både plan- og byudviklingsudvalget samt klima- og miljøudvalget godkendt svaret, som lige skal en tur rundt byrådet for at blive endeligt vedtaget.

Høringssvaret omfatter hele 40 sider, og det indeholder en grundig og detaljeret gennemgang af alle de forbehold, der er overfor sådanne testcentre.

– Der er ingen, der har bedt os om et høringssvar, men vi har sat sagen på dagsordenen for at give vores mening til kende. Der skal ikke være tvivl om, at vi i kommunen er glade for grøn energi og vindmøller. Men vi har en følsom natur, der skal behandles fornuftigt, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Kan man ikke sige, at hvis der laves testcentre i området, vil hele arbejdet for at få Naturpark Vadehavet og Verdensarven være spildt?

– Vi kan ikke vide, om UNESCO vil ophæve Verdensarven, hvis der kommer testcentre, men der er en risiko for det, og den risiko er ikke værd at løbe, fastslår borgmesteren.

To høringssvar

Der er udarbejdet et høringssvar for både området Ribemarsken og for det område fra Skærbæk til grænsen, der også screenes. I begge tilfælde udtrykker byrådet sin store betænkelighed ved testcentre i de nævnte områder.

Der peges både på problemer med verdensnaturarven, nationalparken og hele naturen med dets mangfoldighed af dyreliv, som man frygter, vil lide stor skade.

Der peges også på problemerne med det trilaterale samarbejde omkring Vadehavet.

Om det hedder det bl.a.: ”Etablering af et nationalt testcenter vurderes at være i strid med de aftaler, der er indgået mellem Holland, Tyskland og Danmark.  I alle tre lande er det forbudt at opstille vindmøller i selve Vadehavet. I samarbejdsområdet uden for beskyttelsesområdet er det kun tilladt at opføre vindmøller, når det ikke har en negativ påvirkning på vigtige økologiske og landskabsmæssige værdier”

Unikt og sårbart landskab

Om Ribemarsken specifikt hedder det: ”Landskabet omkring Ribe er særdeles unikt, men også sårbart. Marsklandskabet har altid været friholdt for bebyggelse og tekniske anlæg på grund af risikoen for oversvømmelse. Landskabet defineres i høj grad af kontrasten mellem den bevoksningsløse og ubebyggede marsk og den bebyggede geestrand. Vadehavet, den ubebyggede marsk og Ribes placering på en forhøjning omgivet af det flade, våde landskab fortæller en meget tydelig historie om områdets udvikling. En historie, hvor der er et tæt samspil mellem områdets naturgeografi og kulturhistorie. Et testcenter i Ribemarsken vil permanent ødelægge denne fortælling.

Ribe Domkirkes unikke placering på en lille forhøjning i det flade, våde landskab betyder, at Domkirken er et pejlemærke på tværs af store dele af marskfladen. I klart vejr markerer domkirken sig tydeligt over marskfladen fra eksempelvis kysten med Måde. Borgertårnet ved domkirken er 52 meter højt. Placeringen af et nationalt testcenter for 450 meter høje møller i marsken vil reducere domkirkens betydning som pejlemærke i landskabet og udviske den fortælling, der er omkring byen Ribe, dens historie og dens unikke placering i landskabet”

Der peges også på, at testcentre vil være i alvorlig konflikt med de naturgenopretningsprojekter, der er for Mandø og Kongeådalen, ligesom fredningen af Ribe Holme ikke er forenelig med byggeriet af testcentre.