Tekst Hasse Jørgensen, tirsdag den 5. september 2023
Byrådet tog mandag aften officielt hul på behandlingen af budgettet for de kommende overslagsår. Og der blev fra de forskellige ordførere ikke lagt skjul på, at det bliver en meget svær opgave, og at borgerne vil komme til at mærke besparelserne.
Ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) skal økonomiudvalget komme med et oplæg til budgettet. Det, der blev behandlet mandag, var tallene, som de ser ud, hvis kommunen skal fortsætte med det serviceniveau, der er gældende i dag. Det var ikke det sparekatalog, der er forelagt fra forvaltningen. Det kommer senere i processen, inden det endelige budget skal godkendes ved 2. behandlingen.
Borgmesteren slog fast, at det er nødvendigt at spare, og han sagde også, at selv om man vedtager hele sparekataloget slår det ikke til, hvis budgettet skal balancere i det sidste overslagsår.
Jesper Frost Rasmussen slog fast, at der er en række ude fra kommende forhold, der gør sig gældende, og som rammer Esbjerg og andre kommuner. Han slog også fast, at det gælder om at få flere til at bosætte sig i kommunen og at man ikke kan spare sig ud af problemerne på den lange bane. Der er brug for en positiv udvikling med flere tilflyttere.
Jesper Frost Rasmussen opfordrede samtidig til en positiv behandling af budgetforslaget, så budgettet kan vedtages i enighed.
Jakob Lykke (S) slog bl.a. fast, at man ikke kan spare sig ud af problemerne. Der skal investeres i forebyggelse på flere kernevelfærdsområder som daginstitutioner, folkeskole og boliger.
May-Britt Andrea Andersen (C) slog fast, at nogle af de økonomiske problemer skyldes, at der fra staten ikke er fulgt økonomisk kompensation med som følge af udviklingen på handicapområdet.
Det er netop den manglende kompensation, der gør, at man nu skal spare på f.eks. ældre og børn i håb om at få enderne til at nå sammen.
Hvad værre er, at regeringen er med til at skrueforventningerne op ved at sige, at der er et stort økonomisk råderum.
Diana Mose Olsen (SF) slog fast, at der ikke er megen hjælp at hente fra regeringen. Hun nævnte, at de 650 millioner kroner, der af staten er sat af til hjælp til kommunerne, lyder af meget. Men for Esbjerg Kommune iver det ikke meget mere end 12 millioner kroner per år. Det harmonerer jo ikke med udsigten til en besparelse på omkring 100 millioner kroner årligt.
– Vi har en regering, der glædeligt fortæller om et stort, økonomisk råderum, men som spiser kommunerne af med få midler, så borgerne rammes af kæmpe besparelser, lød det fra Diana Mose Olsen.
Sabrina Bech Bartholin (NB) havde ikke ventet, at hun blev valgt ind i et byråd, der fra første færd skulle spare, men vi er nødt til at tage et økonomisk ansvar. Gør vi det ikke, bliver vi sat under administration.
Anne Marie Geisler Andersen (R) slog fast, at hvis kommunen vil investere i fremtiden, er det helt nødvendigt at investere i børn og unge.