Project Description

Tekst: Renè Jørgensen foto: privat
21. november 2022.

Brian McNiel underholder torsdag på Ribe Bryghus

Torsdag den 24. november kommer skotske Brian McNeill og bandet Drones and Bellows og spiller fantastisk skotsk musik kl. 20:00 – billetter koster 150,- kr. og kan købes på forhånd i baren, eller i døren på dagen, skriver Ribe Bryghus på deres hjemmeside.

Om Brian McNeill

”Her ser vi i en nøddeskal hvor meget det kan betyde for en gruppe, der ikke er fuldtidsprofessionel (eller laver plader på løbende bånd) at inddrage en producer som både er erfaren, så at sige kan høre musikken udefra og kan gå ned i detaljen.

Nu er der jo intet opsigtsvækkende i, at en producer, der er professionel på begge sider af pulten, kan hente noget frem i musikerne, som de – af den ene eller anden grund – ikke kunne udfolde ved egen kraft, men alligevel er jeg lidt fascineret over, at Brian McNeill har fået løftet Drones & Bellows så meget, sammenlignet med deres 3 år gamle debut-cd. Og det siger selvfølgelig også lidt om, at de i virkeligheden godt har kunnet, men bare haft brug for en katalysator”.

Sådan skrev Torbjørn Sjøgren i sin anmeldelse af Drones & Bellows anden CD-udspil ”Bothwell” i 1999. Det gav ideen til at fortsætte samarbejdet, således at næste fase udmærket kunne være et fællesarrangement hvor Drones & Bellows kunne lære af Brian McNeill’s store sceneerfaring. Det er ligeledes et utal af fælleskoncerter siden at dette tog sin begyndelse.

I 2012 udgav Brian McNeill og Drones & Bellows CD’en ”The Crew O’ The Copenhagen”.

Der venter publikum et varieret program med soloindslag fra både Brian McNeill og Drones & Bellows, men der er lagt op til at de to grupperinger finder sammen – specielt omkring de numre som Brian producerede på de 3 CD’ere han har produceret for Drones & Bellows samt det fælles CD udspil der blev udsendt i 2012.

Dr o n e s & B e l l o w s

Danmark og Skotland har altid været nære naboer. Tilbage i tiden før motorvejene, da det var havet der bragte folk sammen, var der en livlig trafik imellem Skotland og Danmark. Den danske salmeskriver Thomas Kingo’s far var en skotsk væver fra Crail på halvøen Fife. Bothwells tur til Danmark var ingen undtagelse.

Thomas Riis skrev en bog med titlen Should auld Acquantance be forgot hvori han massivt beskriver den tætte kontakt imellem Skotland og Danmark før i tiden. Skotter har altid følt sig hjemme i Danmark og danskere har ofte følt det samme. Drones & Bellows følger blot dette slægtsskab.

En god cocktail af traditionel skotsk musik og melodier komponeret sidste år blandet på med skandinaviske harmonier og rytmer giver deres musik en umiskendelig nordisk feel.

Drones & Bellows er dristige og kan spille hurtigt, men de har ligeledes den fornødne selvtillid –  mestendels mod – til også at spille slowairs.

Folk har fødder ikke rødder sagde Salman Rusdie.

Og folk bevæger sig. Og finder nye rødder. Drones & Bellows musik er et levende bevis på den kreativitet som bevægelse kan medføre, skriver Rod Sinclair

Fakta

Brian McNeill – født i Falkirk i Skotland i 1950 – startede sin musikalske løbebane meget tidlig med violinundervisning. De musikalske strømninger dengang fik ham dog hurtigt over på den elektriske guitar. Det var faktisk først i studentertiden at interessen for den keltiske musik blev vakt. Med udgangspunkt i denne interesse blev gruppen Battlefield Band dannet i 1969.

Brian spiller violin, bratsch, mandolin, cittern, bouzouki, guitar, concertina, bas og drejelire, men det er specielt hans evner som sangskriver (mest om Skotland fortid og fremtid) der længe har været anerkendt. Titler som ”The Yew Tree”,

”The Lads O’ the fair”, ”Montrose” og ”The Snow of France and Holland”, hører til de mest elskede af Battlefield Band’s repertoire og ”The devil’s only daughter” vandt den fornemme engelske nationale ”Songsearch” konkurrence i 1987.

I 1990 kom anererkendelsen ligeledes til USA med prisen ”Texas Celtic Music Award” for ”The Rovin Dies Hard”.

Brian McNeill er udover at være musiker også producer og forfatter. Som forfatter har han udgivet 3 bøger – ”The Busker” og ”To Answer the Peacock” og” In The Grass”.

Ud over at turnere solo spiller Brian McNeill blandt andet sammen med Feast of Fiddles og lejlighedsvis også Dick Gaughan.

Annonce