Tekst & Foto: Johnny Tauman
17. august 2019

”Sammenholdet er stærkt i lokalsamfundene, og selv i de større byer har vi bevaret landsbyens nærhed, der gør det muligt at omsætte ideer til handling i en fart.”
Et af punkterne i Vision 2025!
Og Landsbyerne er langt! Blot se på de mange Medborger – og Kulturhuse, som er blevet bygget – og flere er på vej. Derfor ønsker Esbjerg Kommune, at ”frivillige skal opleve stort udbytte, selv om indsatsen ikke lønnes økonomisk. Det er kommunens vision ”at gøre det let at engagere sig og bidrage som frivillig.”
(Ildsjæle er i gang og frivilligt arbejde blomstrer mange steder – men måske skal der satses på sidemandsoplæring eller en form for ”mesterlære”, i forhold til områder, som ikke er kommet i gang?)

Politikere og ildsjæle

Med denne indledning blev et halvt hundrede personer (politikere og ildsjæle fra lokalråd mm) inspireret til at skulle drøfte en kommende landdistriktspolitik gældende for 2020-23.
Landdistriktskonsulent Ann Caroline Hansen stod for de praktiske informationer til gruppearbejderne, mens borgmester Jesper Frost Rasmussen forestod velkomsten.

Borgmesteren lytter til landdistriktskonsulentens procesplan

Fem temaer – men også plads til andre

Der skulle overordnet drøftes følgende temaer med afsæt i cafémodellen:
1. Landdistrikternes stedbundne kvaliteter (natur-landskab-kultur)
2. Landdistrikter for alle (fokus på unge og ældre)
3. Bosætning i Landdistrikterne
4. Kommunale service- og velfærdsydelser
5. Fortælle de gode historier

Tidligt i processen – fase 1. Bemærk høring i november- december – varsles i god tid.

Mobildækning drøftet

Men andre temaer, kunne også tages op. RYK IND RIBE oplevede, at mobildækningen netop i Jernved blev drøftet. ”Det er helt galt ude i Jernved,” ville Mads fra Mads & Monopolet udtrykke det, ”men en løsning er snart på vej. Spørgsmålet er bare hvornår”.
Sekretariatschef Søren Abildtrup fra Fællesforvaltningen sad med i den gruppe, som tog dette tema op –  og han har helt bestemt taget ”opgaven” med hjem.

Der var en god stemning under snakken i grupperne

Gerne arkitekthjælp og attraktive grunde

Der er stor interesse for bosætningen. Et forslag handlede om hjælp fra en arkitekt til at gennemgå landsbyernes bygninger – og dermed være med til at pege på bevaringsmæssige huse, og hvilke som kan fjernes. ”Kort og godt: Hvordan kan landsbyen gøres pæn?”
En anden gruppe supplerede med behovet for attraktive grunde – og gerne grunde som er målrettet unge mennesker, og deres behov for måske at have værksted eller plads til familiens hest. I Damhus har man tanker om attraktive grunde med udsigt over Ribe Østerå og Ribe by – noget vi tidligere har skrevet om i RYK IND RIBE.
Flere roste Kongeåstien og grænsestien, men også ønsket om nye tiltag med respekt for naturen blev nævnt.

“Send signalet, at I vil os!”

I landdistrikterne vil man gerne ”arbejde for plads til alle”.  En gruppe talte direkte til politikerne: ”Det er vigtigt, at I sender signaler, der viser, at I vil os. Det betyder, at daginstitutioner og skoler ikke skal i spil. Hvis vi skal holde på de unge, så skal der lokalt være gode tilbud – og det samme gælder de ældre. Ro og forudsigelighed betyder noget for udviklingen#.

Senior bofællesskaber

I de fleste landsbyer er der plads til Senior bofællesskaber – det betyder, at de ældre kan blive længere i nærmiljøet og dermed ikke ”belaste” plejecentrene.

Det lokale byrådsmedlem Kurt Bjerrum var med i mange gode drøftelser

Lånemulighed af buskrydder

Jo mere deltagerne fik talt sig ind på hinanden, jo mere opfindsomme blev forslagene.
En mand sagde bla: ”Det er blevet praksis, at kommunen ikke klipper sin side af hækken ind til min grund – og det er med tidens gang såmen i orden. Men det ville så være passende, at jeg i weekenden kunne låne kommunens buskryddere.”

Kommunens biler – en låne mulighed?

Og hvad med de kommunale el-biler, som holder stille fra fredag til mandag morgen – kunne de måske komme i drift i landdistrikterne, hvor familier så kunne nøjes med en bil?”
En og anden ved bordene var nok mere pragmatisk til dette forslag og sagde. ”Måske kunne beboerne i byen selv købe en fælles delebil”.

Hjælp til markedsføring

I Vision 2015 fremgår desuden: ”Vi vil være en international og rummelig kommune med stærke fællesskaber, foreninger og netværk.”
Flere steder skyder nye Bed & Breakfast tilbud op, men der skal ske mere, mente flere grupper og fremførte ønske om hjælp til at etablere / markedsføre Bondegårdsferie, bedre udnyttelse af kirkerne etc.

Simple cykelstier

Og hvis vi så bare kan få nogle flere cykelstier: ”Det behøver ikke at være den forkromede model – dobbeltrettet med striber. Vi vil foreslå at strække asfalten og en slankere model, og så må man jo bare stå af, når den kommer en modkørende.”

Brug de lokale medier

Mange vil gerne fortælle den gode historie – men glemmer så at orientere pressen.
RYK IND RIBE dækker mange byfester og arrangementer, men mange flere kunne udbredes: byfester, sportsfester, grillarrangement, vinsmagning etc.
Derfor må de lokale arrangører lave en pressestrategi – og informere medierne i god tid.
”Én gruppe foreslog at bruge Lysskilte ved indkørslen til de større byer: Esbjerg og Ribe”.

Søg midler

Det er VIGTIGT at tale tingene op – og så være på forkant med muligheder for at søge midler som i SE´s pulje.

Bogbussen – med nye opgaver?

Endelig som skrevet i en anden artikel: ”Er det mon muligt at flytte Borgerservice opgaver over i Bogbussen?” ”Kan der fyldes mere i Bogbussen? – målet er NÆRVÆR”.

Og så gik tiden!

Og lige pludseligt var de to timer gået! Borgmester Jesper Frost Rasmussen takkede for det store engagement, som han havde oplevet ved at besøge de forskellige grupper. Han sagde endvidere: ”Landdistriktskonsulent Ann Caroline Hansen vil samle alle jeres forslag og idéerne fra tirsdagens møde i Tjæreborg – og så får i et forslag til høring i november / december.”