Project Description

Tekst og fotos Hasse Jørgensen, tirsdag den 25. januar

– Det er dejligt med sådan en cykeltur. For så får vi frisk luft.

Ordene kommer fra Bent Olsen, der næsten et totalt blind. Han kan kun svagt skimte skygger, men alligevel var han med, da Ribe Boligforening præsenterede deres nye cykelprogram mod ensomhed.

– Jeg har boet i Ribe i 50 år, og kender byen. Når jeg kører med bybussen, ved jeg hele tiden, hvor vi er, for jeg kender svingene og ruten. Og jeg tror, det bliver det samme, når vi skal køre med denne cykel, og når min kone er med, kan hun fortælle, hvad vi ser under vejs, lyder det fra Bent Olsen kort tid efter, han havde fået en lille prøvetur med Charlotte Haase som ”cykelpilot”.

Ribe Boligforening har, som tidligere omtalt her på siden, modtaget penge fra Kulturministeriets pulje mod ensomhed til anskaffelse af tre elektriske cykler, der er indrettet sådan, at der kan sidde to personer foran, mens ”cykelpiloten” sidder bag ved og træder i pedalerne. Et arbejde, der lettes af, at cyklerne kører på elektricitet.

De nye cykler blev præsenteret i går, hvor formanden for boligforeningen, Jens Hunderup fortæller, at cyklerne kan køre mellem 25 og 30 kilometer på en opladning alt efter, hvor hårdt cyklerne belastes. Og der er planer om at tage en tur ud ad Farupvej med en afstikker til campingpladsen og derfra videre over broen ved Kammerslusen tilbage til Ribe.

– Det er lige en passende tur på omkring 20 kilometer, siger Jens Hunderup, der selv har meldt sig som cykelpilot.

Der er tale om et projekt, der løber året ud og har til formål at lette ensomheden for de medlemmer af boligforeningen, som ikke kan deltage i de store, fælles arrangementer, men som også trænger til selskab og oplevelser.

–  Jeg ser frem til, at cyklerne bliver en del af vores fællesskab, for cyklerne tilbyder noget til alle vores beboere. Vi har beboere, der af forskellige grunde kan have svært ved at møde op til de større fælles arrangementer, og der giver cyklerne mulighed for at få gode sociale oplevelser i mindre grupper, så det er nemmere at komme ud. For andre er det frisk luft og bevægelse, der er i centrum, har Jens Hunderup tidligere udtalt om projektet.

Og ved åbningen i går takkede Jens Hunderup for samarbejdet med organisationerne Cykling for Ældre, Ældresagen og Dansk cykelunion.

Jens Hunderup kunne også fortælle, at der er uddannet fem cykelpiloter og en kaptajn, der sørger for undervisningen af cykelpiloterne.

– For, som næstformanden i boligforeningen Nina Christensen, siger, det er ikke den store uddannelse, cykelpiloterne skal have, men det er godt, at de kender cyklerne og kan manøvrere dem, og så er det vigtigt, at de kender færdselsreglerne.

Og så var der tid til at markere det nye projekt med en lækker sandwich og en sodavand.

Jens Hunderup interviewes til DR Syd.

Jens Hunderup åbnede cykelprojektet under iagttagelse af alle corona-restriktioner 

Annonce