Tekst og foto Hasse Jørgensen, copyright. Tirsdag den 28. august

Den privatejede børnehave Jacob A. Riis står foran en omfattende renovering af den bygning i Klostergade, børnehaven har til huse i.

Det er et projekt, der er planlagt til at vare seks år, og i første omgang har byrådets udvalg for børn og familie indstillet, at den ene million kroner, der er afsat i budgettet, frigives.

Hvis byrådet følger udvalgets indstilling – og det tyder alt på bliver tilfældet – kan arbejdet sættes i gang i løbet af kort tid.

Jacob A. Riis Børnehave blev stiftet af en kreds af Ribe-borgere i 1951 på 102 års dagen for Jacob A. Riis’ død.

– Det er hele huset, der efter planerne skal have en omgang, fortæller lederen, Edith Ravnsborg Nissen.

Børnehaven har til huse på tre etager i den gamle bygning i Klostergade, og i første omgang er det meningen, at 2. salen skal indrettes til personalerum og lokaler til pædagogernes forberedelse. Egentligt ville man gerne inddrage arealet til børnene, men det kan der fra myndighedernes side ikke gives tilladelse til.

Indretningen af etagen til personalefaciliteter frigiver kvadratmetre nede i huset. På 2. salen boede den daværende leder af børnehaven, frk. Christensen, og hun havde ud over stuen et te-køkken med en fantastisk udsigt til domkirken og Sct. Catharinæ Kirke hen over byens tage. Det køkken bevares.

På førstesalen er det meningen, at der skal laves et stort værksted, ligesom en stue skal bevares. Værkstedet skal indrettes sådan, at børnene kan arbejde her og lade deres ting være, mens de går ned og spiser, eller til næste dag, så de kan arbejde videre med tingene.

– I dag er det sådan, at børnene både arbejder og leger samt spiser på stuerne, fortæller Edith Ravnsborg Nissen.

Med i planerne er også nye toiletter og køkken samt nye vinduer ud mod Klostergade og i gavlen, og hele huset skal males indvendigt.

– Det er et gammelt, fredet hus, og vi vil forsøge at bevare så meget af det gamle som muligt. Bl.a. er der nogle stuklofter, som vi prøver at sikre. Og der er nogle små håndvaske og håndklædeholdere, som vi vil forsøge at integrere i det nye. Der er ting, som vi vil bevare, så det kan ses, at det er et gammelt hus, og de forskellige årtiers præg på huset skal også være synlige.

– Men huset er også nedslidt, og det trænger til en istandsættelse. Blandt andet stammer farverne i huset fra 80’erne, og det skal være nutidens farver og børnenes udsmykninger, der skal dominere forklarer Edith Ravnsborg Nissen.

Hun anslår, at for den million kroner, der formentligt nu frigives af kommunen, kan man renovere 2. og 1. sal, og så tager man de resterende ting skridt for skridt over de næste seks år afsluttende med taget.

– Man ville normalt nok gøre det omvendt, men vi føler, at den ene million, kommunen nu frigiver, også skal gavne børnene umiddelbart, siger lederen.

Børnehaven har allieret sig med arkitekt Ole Fabricius, der har stor viden om renovering af gamle byhuse.

– For det er jo helt unikt med sådan et dagtilbud til børnene inde midt i den gamle by, fastslår Edith Ravnsborg Nissen.