Tekst Hasse Jørgensen, foto Hasse + pressefoto, torsdag den 23. maj 2024
I år er det 175 år siden, at den nye grundlov blev indført i Danmark. Det er værd at fejre, og det bliver gjort i bispehaven i Ribe med en stor grundlovsfest på dagen, den 5. juni fra klokken 13 til 16.
Her vil dagen blive fejret med taler af biskop Elof Westergaard, Ribe, og Lone Andersen, Lyne ved Tarm. Desuden vil der blive masser af musikalsk underholdning samt fællessang, og der vil ikke mindst blive lejlighed til at tale sammen.
Ikke mindst det er vigtigt, fremhæver tovholder på projektet, Kirsten M. Andersen.
Det er første gang, Elof Westergaard skal holde grundlovstale i Ribe i de ti år, det er siden, han tiltrådte embedet i Ribe. Årsagen er, at han de øvrige år har været booket andre stedet.
Lone Andersen er formand for Familielandbruget og næstformand i organisationen Landbrug og Fødevarer, og med den debat, der er omkring landbruget og ikke mindst CO2-afgifter i øjeblikket, kan der ventes en spændende tale fra den side.
Lone Andersen siger selv, at hun ikke har nogen længerevarende uddannelse. Hun har fået sin “demokratiske opdragelse” ved at deltage i lokale foreninger så som beboerforeninger, skolebestyrelser og byråd, der alle er fundamenter i vores demokrati.
Musikalsk bliver der indslag fra kirkernes drenge- og pigekor fra Ribe, ungdomskoret Musikales fra Esbjerg, Ribe Mandskor og Spillefolk.
Musikales har en spændende historie, da ungdomskoret blev dannet af en kun 15-årig, der selv var en dygtig komponist. Han er i dag i København, men koret er fortsat eksisterende og består af en række dygtige sangere, der laver alt muligt andet ved siden af korvirksomheden.
– Og alle er velkomne til festen i Bispehaven. Man skal ikke have et medlemskab til nogen som helst forening. Man kan bare komme ind fra gaden, siger Kirsten M. Andersen, der tilføjer, at det vigtigste er, at det ikke er en politisk organisation, der har patent på Grundlovsmødet i Ribe.
– Det er mange forskellige foreninger og organisationer, der står bag. Der er utroligt mange frivillige, der møder op og hjælper til, og det er jo netop et af Ribes særkender: at vi står sammen. I starten mødtes vi dagen før festen og stillede op. Nu mødes vi om formiddagen, og en time efter afslutningen er der ingen, der kan se, at der har været folk i Bispehaven. Og når vi sidder og evaluerer over en kop kaffe eller en øl, begynder vi at tale om: hvad skal vi til næste år. Det er jo netop Ribe, siger Kirsten M. Andersen.
Grundlovsmødet er efterhånden blevet et stadigt voksende arrangement og er blevet en god tradition, der hvert år har tiltrukket et stigende antal mennesker.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Kirsten M. Andersen med udsigt til den smukke bispehave, der alene er et besøg værd.
– Vores grundlov er jo et fundament for vores demokrati, og derfor er den også værd at fejre. Selvfølgelig når vi aldrig det optimale. Samfundet ændrer sig, og alt kan forbedres, men det er svært at finde et system, der er bedre end vores, lyder det fra Kirsten M. Andersen.
Arrangør af Grundlovsmødet er Bispegården i Ribe, kulturforeningen Quedens, menighedsrådene ved Ribe Domkirke og Sct. Catharinæ Kirke, Ribe Bykernes Beboerforening, Soroptimisterne, Rotary og Det antikvariske Selskab.
Cafe Quedens sørger for forplejninger i bispehaven, men man må også gerne tage egen madkurv og egne klapstole med.