Tekst Hasse Jørgensen, pressefoto, torsdag den 21. juni 2023
På lørdag den 24. juni er det honning- og jordbærdag, hvor biavlerne inviterer alle til høstfest. Biavlerne fejrer nemlig den første høst af honning, og på dagen får du en helt særlig mulighed for at smage på årets første, gyldne dråber.
I Ribe sker det, når de lokale biavlere fra klokken 10 til 13.30 fejrer honning- og jordbærdagen ved et arrangement ved Hornvarefabrikkens butik på gågaden i Ribe.
Og at det netop markeres foran Hornvarefabrikkens udsalg i Ribe hænger ifølge en af arrangørerne, Benny Thomsen, sammen med, at jordbær med fløde og honning altid bør spises med en hornske og ikke med en ske af stål eller sølv.
Med hensyn til høsten af honning har bierne og biavlerne hele foråret knoklet for at sikre, at rapsmarkerne, frugttræerne og –buske samt jordbærplanter er blevet bestøvet, så vi alle kan nyde frugt, bær og ikke mindst skønne jordbær. Og netop nu har biavlerne i Ribe travlt med årets første honning, som er resultatet af biernes arbejde med at bestøve forårets blomsterflor.
– Vi er lige blevet færdige med at høste årets første honning, og det er altid en fest at smage på forårets honning. Den er kendetegnet ved at have en meget fin og delikat smag, og den passer perfekt sammen med syren af de saftige jordbær, siger biavler Elise Thomsen, Egebæk.
Jordbær er en af de planter, som har gavn af biernes bestøvning. Når bierne har bestøvet jordbærplantens blomster, bliver der dannet flere og flottere jordbær. Faktisk kan der høstes op til 70 procent flere jordbær, når bierne har haft gode betingelser for deres vigtige arbejde. En god bestøvning giver større, rødere og mere velformede jordbær. I nogle tilfælde giver det også sødere og mere holdbare bær. Og så bidrager jordbærblomstens nektar til den skønne forårshonning.
Nyhøstet honning er flydende. Hvorvidt en honning forbliver flydende, afhænger af, hvilke planter bierne har hentet nektar fra. De fleste planter i Danmark giver en honning, som med tiden vil krystallisere og blive en cremet honning. Men nyhøstet honning er altid flydende, og det er den, du kan smage på honning- og jordbærdagen.
– Sæsonen for dansk nyhøstet flydende honning er meget kort, så det gælder om at slå til, når muligheden byder sig. På honning- og jordbærdagen serverer vi en helt lokal honning, som er indsamlet fra marker, haver og naturen i det hele taget omkring Egebæk, fortæller Elise Thomsen.