Tekst Hasse Jørgensen, foto privat, fredag den 5. januar

Det lokale folketingsmedlem og medlem af folketingets energiudvalg, Anders Kronborg (S), forudser, at den nye energiø i Nordsøen vil skabe vækst, tilflytning og nye jobs i hele Esbjerg Kommune og ligeledes i byerne udenfor kommunen. Ribe er med sin historie og autenticitet et naturligt trækplaster, mener folketingsmedlemmet.

– Man skal lige synke en ekstra gang, når man tænker på, hvor stor en investering den nye energiø er for Danmark. Det er et anlægsprojekt til over 200 milliarder kroner svarende til 5 Storebæltsbroer. Det er et projekt, der i mange år vil blive udviklet på, og jeg er ikke i tvivl om, at projektet vil få verdens bevågenhed og være med til at tiltrække nye tilflyttere til kommunen, som skal finde et sted at slå sig ned, siger Anders Kronborg, da Ryk Ind Ribe fanger ham.

Anders Kronborg tror, at projektet med øen i Nordsøen vil skabe grobund for øget jobvækst og nye muligheder for innovation i området.

– Man skal huske, at der med den nye energiø også tages højde for, at Danmark er med helt fremme i fremtidens grønne kapløb, hvor man på sigt vil kunne bruge energiøen til at sikre grøn omstilling af den tunge transport – fly, fragtskibe og lastbiler via power-to-x, altså at omdanne den grønne strøm til brændstoffer, siger Anders Kronborg.

– Jeg forudser, at dette vil være en ny vækstdynamo, hvor kommunens mangfoldighed vil være attraktiv for bosætning i forhold til den vækst af nye arbejdspladser, som øen i Nordsøen vil bidrage med i mange år fremover. Med den nye energiø 80 kilometer fra vores kommune ændrer vi fundamentalt for den måde, vi producerer og anvender energi og cementerer Danmarks position som verdensledende inden for havvind, siger Anders Kronborg.

Mulighed for at styrke det grønne brand

Folketingsmedlemmet går endda så langt, så han mener den nye energiø kan være medvirkende til, at kommune kan styrke sit grønne brand.

– Vores område har noget af det mest unikke natur med Vadehavet, vandløb og Mandø. Det sammenholdt med, at Danmark sætter gang i Danmarkshistoriens største anlægsprojekt, som gør nationen førende indenfor det grønne, så er der ingen tvivl om, at når man fremover snakker om Esbjerg Kommune, så rimer det også på Danmarks grønne og bæredygtige centrum, som uden tvivl vil være en attraktiv destination for nye tilflyttere, og mon ikke også Nordens ældste by har en magnetisk tiltrækningskraft på flere af disse. Det tror jeg, siger Anders Kronborg, som i mange år har argumenteret for at Nordsøen skulle være et Silicon Valley for havvind.