Tekst & Foto: Johnny Tauman
1. oktober 2022

Under overskriften Politisk gaskrisemøde hos Ribe Biogas A/S  deltog folketingskandidat Anne Marie Geisler Andersen (B) sammen med politikerne Anni Mathiasen (V) og Niels Flemming Hansen (K) fredag eftermiddag i en rundvisning på virksomheden samt et efterfølgende møde, hvor der var mulighed for at få yderlig information / uddybet de spørgsmål, som var opstået undervejs.

Første gang på Biogas anlæg

– Det er mit første besøg på et Biogas anlæg, fortæller Anne Marie Geisler Andersen, der undervejs fik stillet rigtig mange spørgsmål til formanden for Ribe Biogas A/S – Aage Lauritzen. Hun fortæller videre, at hun ikke “satsede” på kemi / fysik i skolen, så derfor måtte hun spidse ører, når de mange kemiske formler blev nævnt.  – Formanden forklarede om forholdene og produktionen på biogasanlægget med pædagogisk tålmodighed – og derfor står jeg nu bedre funderet i min viden om Biogas med dens fordele og ulemper, lyder det fra Anne Marie. Hun er samtidig er begejstret for den lokale opbakning samt det specifikke fokus på de sundhedsskadelige elementer.
Bestyrelsesformanden fik desuden en opfordring til at invitere  en bredere gruppe til  informationsmødet, da viden og indsigt betyder meget for forståelsen af gaskrisen.
Aage Lauritzen oplyste , at Ribe Biogas A/S rydder op efter mange – fx. landbrug, fødevarer og som noget overraskende også restindholdet fra de grønne madaffaldsposer, når de først har været gennem en forarbejdning.

Overskudsvarme

Snakken med bestyrelsesformanden afslørede, at produktionen på Ribe Biogas A/S giver en vis overskudsvarme, som måske engang kan forbrugerne til gode i fx. det nordlige Ribe. Hvornår det vil ske, er der dog ingen afklaring på.

Deltagere

På gaskrisemødet deltog desuden bestyrelsesmedlem May-Britt Andrea Andersen, direktør Claus L Mikkelsen m.fl.

Fakta

Ribe Biogas A/S har i dag et af Danmarks mest stabile biogasanlæg som hver dag bidrager til Co2 reduktion og den grønne omstilling i Danmark.
Biogas, som består af primært CH4 og CO2, renses og opgraderes, så den svarer til gaskvaliteten i naturgasnettet. Biogas kan efter opgradering, anvendes som brændstof i almindelige benzinmotorer. Dette er udbredt især i Sverige, hvor 100.000 køretøjer kører på metan og i Tyskland 50.000. heraf udgør biogas ca. 45 pct. De resterende 55 pct. er naturgas.