Tekst Hasse Jørgensen, foto Hasse og privat, søndag den 4. maj 2025

Vigtigheden af at kæmpe for demokrati og frihed var naturligvis det gennemgående tema i det store befrielsesarrangement, kulturforeningen Quedens og Ribe Bibliotek i samarbejde havde lavet denne 4. maj, der er 80 året for Danmarks befrielse..

Og at det er et emne, der interesserer kunne ses af den store deltagelse, der var til hele arrangementet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Niels Ole Frederiksen ledede dagen assisteret af Torben Prinds ved pianoet

Det startede i Pakhuset med sang og foredrag ledet af tidligere højskoleforstander Niels Ove Frederiksen (NOF) og med tale af tidligere folketingsmedlem, minister og generalsekretær for FN, Mogens Lykketoft, der med sit foredrag om den usikre verden, der pludseligt er opstået, satte tingene i perspektiv.

Mogens Lykketoft konstaterede, at han tidligere var bekymret optimist. Nu er han bekymret, bekymret optimist.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Mogens Lykketoft er i dag bekymret, bekymret optimist

Efter en frokostpause var der gudstjeneste i Ribe Domkirke ved biskop Elof Vestergaard, og her var kirken fyldt. Det samme var tilfældet, da der efterfølgende blev holdt en mindekoncert i Sct. Catharinæ Kirke, hvor operasanger Signe Asmussen og pianist Erik Kaltoft sang og spillede nogle af de sange, der blev særdeles kendte og populære under anden verdenskrig.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Poul Henrik Jensen

Før koncerten fortalte Poul Henrik Jensen, Ribe, kort om modstandsbevægelsen i Ribe, der kulminerede i 1944, og hvor de lokale modstandsgrupper blev optrevlet tre gange af tyskerne. Som Poul Henrik Jensen sagde, var det i en by som Ribe, hvor alle kendte og kender hinanden, svært at skjule modstandsfolk og jøder.

Foredraget var illustreret af nogle store fotostater med billeder fra krigens tid. De kan ses i Klostergården frem til fredag.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Signe Asmussen sang for og Erik Kaltoft akkompagnerede

Under koncerten fortalte Signe Asmussen både anekdoter om og baggrunden for de pågældende sange. Og en helt ny sang, der er gengivet andet sted på siden, forfattet af Niels Ole Frederiksen, blev også sunget og spillet og fik kæmpe applaus lige som de to kunstnere fik.

Signe Asmussen opfordrede publikum til at synge med, og den opfordring tog de i den grad til sig.

En betagende og rørende koncert, der førte direkte over til afspilning af frihedsbudskabet og efterfølgende kransenedlægning ved mindesmærket for de faldne ripensere ved kirken.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Henrik Schroll talte levende og medrivende om vigtigheden af kampen for friheden

Det var premierløjtnant i hjemmeværket, Henrik Schroll, der traditionen tro lagde kransene fra hjemmeværnet, der jo udsprang fra modstandsbevægelsen, og Esbjerg Kommune. Hele arrangementet blev afsluttet med en fælles afsyngning af Altid frejdig.

Henrik Schroll sagde bl.a., at det er vigtigt, at de unge tager ansvaret på sig og løfter den opgave, som de, vi mindes i dag, gjorde det. En kamp for frihed, og, som Henrik Schroll sagde, er den oprustning og værnepligt, der er på vej, prisen for at bevare friheden og demokratiet.

Slutteligt opfordrede Henrik Schroll alle til at sætte lys i vinduerne i aften som et symbol på friheden.

Efter arrangementet talte vi om de tre veninder, Solvej Mohr, Bodil Trabjerg og Anette Aagaard Andersen om dagens arrangement, som de fulgte hele dagen.

De tre var helt enige om, at det har været en rørende, indholdsrig og udbytterig dag, hvor deltagerne også blev aktiveret. Som de tre kunne fortælle, har de også været ude at gå en tur i Ribe mellem de forskellige arrangementer.

De tre veninder