Tekst og arkivfoto Hasse Jørgensen, tirsdag den 17. december 2024

Alt tyder på, at Spandet Fritidscenter eller – som den kaldes lokalt – Spandet Gl. Skole, kan blive borgernes.

Esbjerg Byråd vedtog mandag at sælge bygningskomplekset og de tilhørende arealer til Spandet Forsamlingshus for 1 krone. Til gengæld forpligtiger de foreninger og lokale borgere, der står bag projektet, sig til at rive bygningerne ned med undtagelse af den tidligere bolig, som Spandet FDF i dag benytter.

Baggrunden for hele sagen er, at kommunen har besluttet at afhænde fire fritidscentre for at opnå en besparelse, som er en del af budgetforliget.

I Spandet kan der opnås en besparelse på 350.000 kroner årligt, ligesom kommunen ved dette salg undgår en investering på 300.000 kroner til udmatrikulering af klubhuset og etableringen af en ny vej til dette. Bygningsmassen er i øvrigt generelt i dårlig stand.

Ideen til salget for 1 krone er opstået lokalt, idet man her frygtede, at skolen blot ville stå og forfalde, hvis den blev udbudt til salg. Lokalt peger man på flere uheldige eksempler med skoler, der enten er forfaldet eller revet ned. Desuden peges der på, at køberkredsen til sådanne bygninger i virkeligheden er meget snæver, og at bygningerne kunne falde i de ”forkerte” hænder, som det udtrykkes i en kommentar til kommunen.

Ved at overtage den gamle skole, opnår de lokale også, at der kan etableres et grønt område på stedet, som stadig kan være rammen om fredags-aktiviteterne i bålhytten, ringridning, midsommerfest og flere andre ting. Desuden arbejdes der med planer om en udvidet legeplads på stedet.

Det bliver formelt Spandet Forsamlingshus, der overtager bygningerne. I dag er udnyttelsesgraden meget lille skolen, nemlig 11 procent, og de foreninger og aktiviteter, der er i huset, skal finde anden lokalitet.

De juridiske dokumenter, der skal ligge til grund for overtagelsen, skal nu udfærdiges, og formanden for kultur- og fritidsudvalget, Jakob Lose (V), sagde på byrådsmødet, at overdragelsen skal ske hurtigst muligt så snart de nødvendige papirer er udarbejdet.

– Vi har fået et godt tilbud, fastslog Lose.

Byrådsmedlemmerne Mikkel Ammitzbøll (C) og Alex Sørensen (V) var begge meget positive overfor denne løsning.

Ammitzbøll glædede sig over, at skolen ikke kommer til at forfalde, og Sørensen fandt, at dette er den helt rigtige løsning: – Det er et godt eksempel på, hvad der kan ske, når et samfund står sammen.

Spandet har godt 400 beboere, og fra de lokale foreningers side peges der på, at nok er der ikke meget liv i gaderne i Spandet, men der er et godt foreningsliv, og Spandet er et samfund, hvor man står sammen og giver en hjælpende hånd, hvor man kan.