Tekst Hasse Jørgensen, pressefoto, torsdag den 31. oktober 2024

Beboerne i Roager og omegn kan se frem til, at de igen får mulighed for at købe dagligvarer lokalt.

På et borgermøde med omkring 200 deltagere var der stor opbakning til de planer, bestyrelsen for den nu lukkede brugsforening arbejder med.

Planerne går ud på, at der i foråret etableres en selvbetjeningsforretning i en pavillon på den parkeringsplads, brugsen i dag har. Desuden var der stor opbakning til, at de gamle bygninger på sigt bliver revet ned, og at der etableres et naturområde på stedet, som også fremover kan være et samlingssted for de lokale.

Det vil koste mellem 250.000 kroner og 350.000 kroner at rive de gamle bygninger ned, men på borgermødet blev der givet tilsagn om bidrag på 130.000 kroner. Dertil kommer, at Roager Medborgerhus har givet 100.000 kroner, så indsamlingen er nu på 230.000 kr.

Formanden for bestyrelsen, Alex Sørensen, fortæller, at planerne om at få en ny købmand på stedet, er droppet.

– Bestyrelse ser ikke købmandsløsning som en mulighed. Omsætningen er på et minimum, og vi skal bruge omkring 1,5 millioner kroner på at sætte butikken i stand og omkring 1,5 millioner kroner på selve bygningen, og det mener vi er urealistisk, siger Alex Sørensen, der fortsætter:

– Vi har snakket med firmaet UniLimit, og de har allerede lavet en selvbetjeningsbutik på Fyn som et forsøgsprojekt. De har hidtil arbejdet med containere, men nu er de gået over til pavilloner, der er lige så godt isoleret, som et parcelhus, og sådan en pavillon har vi allerede reserveret.

– Vi har søgt om landzone- og byggetilladelse, og vi håber, at vi kan gå i gang til januar, fortæller Alex Sørensen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Salgsdirektør Lars Pedersen og Alex Sørensen underskriver papirerne.

Han fortæller videre, at skal man ind i butikken, skal man identificere sig med Nem Id, en App eller en nøglebrik. Når kunden bliver lukket ind, bliver vedkommende identificeret, og når kunden har samlet varerne, går man hen og scanner varen, hvorefter prisen bliver beregnet og man betaler med sit dankort eller mobiltelefonen. En teknik, der allerede findes i mange varehuse.

– Vi ved, det kan være lidt besværligt for ældre mennesker med en App eller Nem Id, så derfor arbejder vi i øjeblikket på at kunne købe 400 nøglekort ved hjælp af en sponsor, som vi kan dele gratis ud til beboerne, fortæller Alex Sørensen.

Brugsforeningen solgte oprindeligt de nuværende bygninger til en lokal landmand, men planen er at købe bygningerne tilbage for at kunne rive dem ned.

– Vi beholder tankanlægget, som giver et afkast på omkring 200.000 kroner årligt. Vi slipper ud af Coop med et underskud på omkring 100.000 kroner, så nu samler vi penge ind, så vi kan få bygningerne revet ned i andet halvår af 2025 eller første halvår af 2026. Vi ved alle, hvordan tomme bygninger hurtigt forfalder og ser grimme ud. Det vil vi gerne undgå.

– Vi vil på stedet gerne lave et samlingssted, hvor der måske en gang om ugen kan komme en fiskehandler en grønthandler eller andre, og hvor der er borde og bænke til lokalbefolkningen, fortæller Alex Sørensen.

Han fortæller videre, at Coop ville have pant i tankanlægget med OK Benzin, hvis brugsforeningen skulle fortsætte.

– Det sagde vi nej til. Nu kan vi svare enhver sit og komme videre. Det er det, man kalder rettidig omhu, lyder det.

Interiøret i forretningen