Tekst: Annette Brøchner Lindgaard Foto: Hans Jørgensen og Esbjerg Kommune
Torsdag d. 31. maj 2022
Tidligere har fremtrædende repræsentanter fra turisterhvervet i Ribe peget på, at der i byen findes et forholdsvist stort antal helårshuse, som alene anvendes til kortvarig udlejning til turister og fortrinsvist i sommersæsonen. Nu har endnu en væsentlig interessent, nemlig Ribe Bykernes Beboerforening, meldt sig på banen.
Foreningen skrev d. 28. april til Esbjerg Kommunen for at få det politiske niveau til at overveje, om det vil være en idé at begynde at håndhæve den gældende bopælspligt. Rykind har talt med Niels Frederiksen og Per Sleimann fra beboerforeningen og spurgt dem, hvorfor de mener, at det er et anliggende for Esbjerg kommune.
Niels Frederiksen: “Der er bopælspligt i Esbjerg kommune, ingen har fået tilladelse til flexbolig, som er en bolig der må anvendes som fritidsbolig. Det er kommunen der giver tilladelsen. Når et større antal boliger udlejes som Airbnb, skaber det en ”død” by, som mister sit sammenhold og hvor udviklingen ikke sker med borgernes involvering. Borgernes involvering i byen skaber aktiviteter, som netop er det, turisterne kommer for at opleve. Med øget Airbnb udlejning, saver vi den gren over som vi sidder på. Og Per Sleimann fortsætter: “Gennem mit arbejde har jeg kendskab til en del personer, der udnytter reglerne for Airbnb, så jeg ved, at det er en rigtig god måde at tjene en ekstra skilling på. Efter at vi flyttede til Ribe, blev jeg opmærksom på, at her var det også en meget brugt model til at tjene penge, ikke kun for de personer, som lejede et værelse ud via Airbnb, men også for professionelle investorer, der købte en lejlighed/ejendom alene med det formål at bruge denne bolig til Airbnb.”
Der tales og skrives meget om Ribes muligheder for at tiltrække og servicere turister og umiddelbart skulle man tro, at man skyder sig selv i foden, hvis man forsøger at lægge en dæmper på udlejningen til turister?
Per Sleimann: “Jeg har intet imod de personer, der lejer en del af deres bolig ud gennem Airbnb, eller for en kortvarig periode. Jeg er alene modstander af de professionelle der alene investerer i en hel bolig/ejendom” og Niels Frederiksen tilføjer: “Airbnb udlejning af helårsboliger er kortsigtet og giver ikke en stabil skatteindtægt til kommunen. Turisterne kan sagtens give indtægter til byen/kommunen uden at det vil påvirke boligmarkedet. For Ribes vedkommende er der mangel på boliger til salg eller leje i den indre by, dette forstærkes ved Airbnb udlejninger, samtidig med at det bremser tilflytningen til Ribe by. Ved Esbjerg kommunes tilflytterservice, er man meget opmærksom på problemet, men der er tilsyneladende ikke enighed i kommunen/forvaltningen om hvordan man skal håndtere problemet.”
Men vil det sige, at I mener, at I kan dokumentere, at byen og kommunen i denne sammenhæng faktisk mister indtægter på turisterne?
Per Sleimann: “Som mangeårig revisor kan jeg ikke lade være med at regne lidt på, hvordan økonomien er for en udlejer af en bolig. Så jeg forstår udmærket, hvorfor der er mange boliger i Ribe der bliver brugt til denne aktivitet. Men som beboer i Ribe by kan jeg også se, at der ikke er meget liv i disse boliger uden for højsæsonen.
Så jeg har regnet lidt på, hvad Esbjerg Kommune alternativt kunne ”tjene” hvis ejendommen var solgt eller lejet ud til en person/familie, idet jeg alene her tænker på de personlige skatter. Der kan opstilles mange modeller, men jeg er 100 % sikker på, at alle modeller vil vise at Esbjerg Kommune mister et millionbeløb i årlige skatter, ved at de omhandlede ejendomme ikke bliver brugt til det de er bygget til, nemlig bolig for en person/familie. Og hertil kommer meromsætningen i Ribe bys butikker. Det kan godt være at en turist bruger mange penge under ferien i Ribe, men jeg vil – hvis jeg var ejer af en butik i byen – hellere have et 12 måneder forbrug fra en person/familie.”
Det med skattegrundlaget er ikke et synspunkt den politiske formand på området umiddelbart finder så afgørende. Til spørgsmålene om bosætning og skattegrundlag svarer Formand for Esbjerg Kommunes udvalg for Plan- og byudvikling, Henning Ravn: “Det handler for mig ikke om skatteindtægter, men om det uheldige i, at der står tomme boliger i en del af året, når der samtidig er efterspørgsel efter boliger i samme område. Tomme boliger sender også et dårligt signal og betyder mindre liv i byen.”
Men hvis det er formandens holdning, er det vel et rimeligt forslag at sagen tages op til politisk drøftelse?
Henning Ravn: “Forvaltningen blev på grundlag af oplysningerne bedt om at forelægge en sag til beslutning for Plan og Byudviklingsudvalget. Det var forventet, at sagen kunne forelægges udvalget i maj, hvilket beboerforeningen også nævner i deres henvendelse, og derfor er bekendt med. Det har imidlertid vist sig mere omfattende at indhente de nødvendige data som forventet, hvilket betyder, at udvalget først får sagen på dagsordenen den 18. august. Det er vigtigt, at udvalget har et opdateret og fyldestgørende grundlag at træffe beslutning på.
Det er selvfølgelig beklageligt, at der ikke blev kvitteret for beboerforeningens henvendelse. Det skyldes formentlig en misforståelse, da henvendelsen blev sendt både til mig og forvaltningen. Det er min skyld, så det tager jeg på min kappe, og undskylder. Jeg vil selvfølgelig snarest sørge for at der kvitteres for deres henvendelse.”
Tilbage i Ribe venter beboerforeningen på svar. Som Per Sleimann, lidt polemisk siger: “Jeg ved ikke, hvor mange % af byens boliger, der er lejet ud, men teoretisk kan vi – med den nuværende ordning – risikere at 100 % af byen blive ændret til Airbnb!! Ja, at City Ribe bliver en konkurrent til “Den gamle by i Århus””