Tekst Hasse Jørgensen, pressefoto, torsdag den 13. februar 2025
Samtidig med, at Vadehavscentrets støtteforening Baglandet holder den årlige generalforsamling onsdag den 19. februar, klokken 19 på Vadehavscenteret, åbnes der mulighed for at blive frivillig på centeret.
Vadehavscenteret har brug for mange frivillige i forbindelse med den daglige drift. Mere om det nederst i artiklen.
På generalforsamlingen vil naturkonsulent Xenia Salomonsen fra Nationalpark Vadehavet vil give en ”indflyvning” til Nationalparkens arbejde og om de naturprojekter, der arbejdets med samt om udfordringerne for området. Xenia er marine biolog.
Formanden for Baglandet, Tomas Jensen, vil komme med sin årsberetning og direktøren for Vadehavscentret, Klaus Melbye, vil ligeledes fortælle om 2024 og om planerne for fremtiden.
Ved indgangen kan man købe sit nye årskort, som giver gratis entre til Vadehavscentret, samtidig med at man kan være med i Baglandet.
Fordelen ved at have et årskort er dels gratis entre resten af året, men også 50% rabat på entre til Givskud Zoo, Den gamle by i Århus, Egeskov slot, Koldinghus og Brandts i Odense.
Fordelene ved at være med i Baglandet er også, at man kan deltage i Baglandets ture. Centret er et godt frokoststed i hyggelige omgivelser. Kan man spille klaver, er man altid velkommen til at spille på cafeens klaver, hvis man spille hele stykker og sange. Og ikke mindst kan man være med i centrets ”Frivillige grupper”, hvor man er sammen med andre.
Grupperne er pt. ”Lugekonerne”, som står for at holde centrets smukke tundragård – der skal luges og plantes. ”Lugekonerne” aftaler selv hvornår de mødes. Tundragården er helt specielt og kræver kærligt pleje.
Gruppen af ”tilkalde hjælp” træder i funktion, når der er specielle praktiske opgave. Det kan være at der skal flyttes en masse ting eller centrets gange i udearealerne skal luges. Eller der skal måske laves nye rejehov/net til naturvejlederne. Som en del af denne gruppe har vcenteret ind imellem brug foekstra hænder ved Kongelig besøg, receptioner eller ved f.eks. havbundsløbet.
– En gruppe, vi kunne ønske os, er en gruppe af ”Frivillige rundvisere i centret”. Vi har en del rundvisninger hvert år og i spidsbelastningerne ville det være dejligt, at der var nogle, der kunne tage 10 rundvisninger på et år. Typisk vil det være grupper på 30-40 mennesker, så det er en forudsætning, at man kan tale så alle kan høre det. Og man bliver selvfølgelig lært op – en rundvisning vare typisk 45 minutter, fortæller Thomas Jensen og Klaus Melbye i en pressemeddelelse.
Videre hedder det: ”Vadehavscentret holder meget af støtteforeningen Baglandet. Den har været her i alle årene og støttet op om centret, både som en stor hjælpende hånd og som ambassadører for centrets virke ude i hele landet.
VADEHAVSCENTRET er et dejligt og aktivt center med mere end 900 besøgende grupper om året og med i alt 61.200 gæster i 2024.
Vi har 1100 m2 udstilling om Vadehavet.
Centret vandt pris for ”bæredygtighed” i European Museums award 2021 og den vej fortsætter vi med økologisk mad i cafeen, jordvarme og solceller, bæredygtig byggeri, arbejder henimod bæredygtig turisme, samt en blomstereng, der øge biodiversiteten”