Tekst & Foto: Johnny Tauman
22. februar 2024

Selv på en ganske almindelig februar dag standser mange turister op ved Ydermøllen og nyder synet af det roterende træmøllehjul, som drejer rundt uden på det markante bygningsværk Nederdammen 38.
Det er fascinerende at tænke på, at Ydermøllen blev anlagt i 1526 – og at den fungerede som kornmølle op i 1900-tallet. Møllen fik sit nuværende udseende efter en ombygning i 1850´erne.

Opsamling af effekter bag møllehjulet

Ydermøllen er en del af en interessant og ikke mindst lang historie. I 1255 anlagde kong Christoffer I en dæmning over Ribe Å – og på den måde blev der skabt to øer: Mellem- og Nederdammen. Dæmningen blev anvendt som en vigtig færdselsåre – og inden ringvejen blev anlagt i begyndelsen af 50´erne gik hovedvejen gennem byen.

Ejet af bønder

I perioden fra 1875 til 1892 var Ydermøllen ejet af et interessentskab af bønder fra Seem, Varming og Lustrup. Ønsket var at kontrollere vandstanden i Ribe Østerå.

Vil Ydermøllen bestå?

Tankerne om at fjerne stemmeværkerne i Ribe midtby får det til at risle koldt ned ad ryggen på ripensere, som sammen med tusinder af turister nyder de tre forskellige sluseanlæg. Vel skal der tænkes på fiskene og deres muligheder for at komme længere op i åsystemet for at gyde, men en mere struktureret styring af frislusen har jo skabt bedre forhold, som burde være tilstrækkelig.

Et kik mod vest under broen ved Lasbo PhotoCAre og Thiele

De kulturhistoriske mindesmærker tilhører Ribe – og Ribe vil ikke kunne sikre kultursvampen uden kontrol af vandstanden i Ribe Østerå / Nipså.

Den høje vandstand efterlod store grene, men også slid / huller i murværk

RYK IND RIBE fik mulighed for at fotografere møllen fra helt andre vinkler. De store vandmasser har været hård ved husenes fundamenter – normalt under vandet, men nu også på flader, som normalt slipper for slid.