Project Description

Tekst og fotos Hasse Jørgensen, lørdag den 15. januar 2022

Det at brodere er hos nogle mennesker omgivet af nogle fordomme såsom, at broderi kun er for ældre, sirlige damer, der sidder adstadigt med deres smukke broderier, og at unge mennesker og da slet ikke mænd interesserer sig for denne form for håndarbejde.

De fordomme kan man godt lægge fra sig, for det at brodere er for det første også for unge mennesker og flere og flere mænd begynder også at interessere sig for det. I Århus er der således en gruppe unge mænd i 20-års alderen, der har dannet gruppen ”Broderi og bajere”, og de mødes på et værtshus, hvor de sidder og broderer.

Og netop den kommende broderifestival, der holdes i Ribe i weekenden 11. til 13. marts, skal være med til at vise alsidigheden i broderi, der strækker sig lige fra det meget sirlige til broderier med alverdens motiver og sågar mere eller mindre stuerene citater og udsagn omsat til korssting.

Det er foreningen BrodeRibe, der står bag arrangementet, som efter to aflysninger de seneste to år grundet Covid19, nu skal gennemføres, er de tre bestyrelsesmedlemmer Mette Madsen, Mette Solkær og Lisbeth Krogh Nielsen enige om. Sammen med den øvrige bestyrelse bestående af Mette Krabbe, Mette Danielsen, Ann Mia Lauritsen, og Helle Randløv arrangerer de den kommende broderifestival, der tænkes afviklet hvert andet år netop for at skabe interesse for broderiet.

Den kommende festival består af workshops, markedsplads, foredrag, højskoleaften og ikke mindst mulighed for hyggeligt samvær omkring en fælles interesse.

Arrangementet er spredt over flere lokationer i Ribe, men alle steder ligger indenfor gåafstand.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Forfatterne til disse tre bøger om broderi holder workshops på festivalen.

Der var 330 pladser på de forskellige workshops, og langt de fleste af dem er udsolgt. Den mest populære workshops blev udsolgt på 50 minutter, da billetterne var sat til salg. Andre workshops har stadig få, ledige pladser, men ud over det er alle interesserede velkomne til at kigge på markedspladsen på DanHostel, hvor en stor del af arrangementerne foregår.

– Vi har i det hele taget mødt en stor velvilje hos byens erhvervs- og handelsliv. Claus Pedersen på DanHostel har været en fantastisk samarbejdspartner, og Ribe Byferie har sponseret tre lejligheder til overnattende foredragsholder og et hold fra designerefterskolen i Skjern. Holdet broderer på alt, og her kan interesserede søge inspiration. Maren Svendsen fra Ribe Broderi og Garn er også aktivt med i arrangementet, og på DanHostel bliver der mulighed for at komme og brodere gratis for de, der har lyst til at prøve, fortæller Lisbet Krogh Nielsen.

At der stort set kan broderes på alt, demonstrerer Mette Madsen, Mette Solkær og Lisbeth Krogh Nielsen med eksempler, hvor det bl.a. er blevet til et rævehoved på et par bukser, en form for dagbog på et stykke stof, hvor Mette Solkær hver dag i en måned laver et broderi inspireret af noget, hun har set i løbet af dagen, ligesom de tre viser eksempler på flere mere eller mindre lødige udsagn i broderi.

Kan det så trævles op, hvis man fortryder?

– Det kan du tro. Det kan godt være, at du ikke kan genbruge garnet, men du kan også brodere oven i og dække det fortrudte. Jeg er en mester i at trevle op, lyder det med et stort grin fra Lisbeth Krogh Nielsen.

Mens hovedformålet med festivalen er at udbrede kendskabet til broderi og ikke mindst få flere unge med, er et andet formål også at vise Ribe frem og vise, ”hvad vores dejlige by og DanHostel kan bruges til” som det lyder fra de tre brodøser.

– Og der er heldigvis flere og flere unge, der får øjnene op for broderiet. Bl.a. e der mange unge, der blogger på nettet om broderi.

Mette, Mette og Lisbet fortæller, at deltagerne i den kommende festival kommer fra hele landet, og af tilmeldingerne kan de se, at flere kvinder kommer i hold og helt klart har planlagt en weekend i Ribe omkring en fælles interesse.

Hvorfor laver en højskoleaften og foredrag om Carl Henning Pedersens udsmykning af domkirken. Hvad har det med broderi at gøre?

– Højskoleaftenen skyldes, at vi alle er oprundet af højskoletanken, så vi samles en aften og synger mens vi broderer og hygger os, og det var museet, der gerne ville arrangere et foredrag om Carl Henning Pedersens udsmykning, som man i øvrigt kan hente masser af inspiration i, fortæller Mette Madsen, Mette Solkær og Lisbeth Krogh Nielsen.

Du kan læse meget mere om festivalen og programmet på hjemmesiden www.broderibe.dk

Annonce