Tekst: Johnny Tauman Foto: René Jørgensen
14. april 2020
Kært barn har mange navne. Tved Å / Hjortvad Å, som har udspring langt inde i landet, er en vigtig brik i forhold til ynglende ørreder, laks og snæbler.
Vandet, der strømmer frem gennem landskabet, vil konstant få sandpartikler til at frigøre sig og hvirvle dem med. Derfor anlægges der sandfang – og sandet, der graves op, kan efter aftale afhentes af fx landsmænd, som kan bruge det på markveje og til opfyldning.
Der ligger sådan et sandfang nær Ribe Fritidscenter – og i øjeblikket er det opgravede sand ved at blive transporteret bort.
Tanker om badning
Der er tanker om at bruge sandfanget / søen til badning – søen, som er et paradis for lystfiskere. Når tankerne får mere fart, så husk lige at få undersøgt alle data, så ”snæbelkortet” ikke bliver smidt langt inde i processen.
For mange år siden ønskede Privatskolen Riberhus, der boede til leje i SeminarieHuset, at etablere en privatinstitution, men fik afslag. Begrundelsen lød, at børn leg på afskærmet område tæt ved Tved Å, er ikke foreneligt med Snæblens behov for at trække op gennem åsystemet.
Nej tak til badebro
– Alle skal kunne være ved åen – og åen kan også give oplevelser ved kanosejlads, siger Asger Brodde, Kolding, som indtil for to år siden var formand for Ribe Sportsfiskerforening. Men han finder det ikke på sin plads at lave badebro og offentlig badning i sandfanget. Asger giver en meget klar besked: – Så længe Esbjerg Kommune ikke har sørget for en fripassage for fiskene i Ribe by, bør alt snak om badebro og forlystevandland for børn i sandfanget ved Ribe Fritids Center forstumme! Havørreder, laks og snæbler m.m. skal have fred til at komme op i Ribe å systemet for at yngle.
Brugt mange ressourcer
Asger Brodde peger på, at der bliver brugt mange penge og ressourcer på at restaurere Ribe å systemet opstrøms helt ned til Tønder – gydebanker er restaureret og spærringer er fjernet. Han fremfører bla.: – Dette store arbejde varetages af frivillige kræfter i flere sportsfisker foreninger, og Esbjerg, Vejen, Kolding, Haderslev og Tønder kommune. Det må være klart for enhver og sund fornuft, at fiskene skal have fred til at finde vej op i Ribe å systemet.
Sandvandring
Sandvandring er et stort problem i mange vandløb er tilsanding af gyde- og opvækstområder. For at reducere sandvandringen kan det være nødvendigt at etablere sandfang eller genslynge udrettede vandløbsstrækninger, hvilket nedsætter strømhastigheden og dermed erosionen af brinkerne.
En medvirkende faktor til øget sandtransport kan være husdyr, der nedtræder brinkerne pga. manglende indhegning af afgræsningsarealer, men kan også skyldes større mængder nedbør. Etableres der sandfang er det vigtigt, at dimensionen er rigtig. Der skal løbende føres kontrol med behov for tømning.
Laksefiskeri fra torsdag
16. april starter årets laksefiskeri – og mange lystfiskere glæder sig til at finde de bedste pladser.
– Fiskene skal have de bedste vilkår, siger Asger Brodde i den afsluttende kommentar, hvor han påpeger den fri passage som et væsentligt element. I år har der dog været så meget vand, at de største fisk er kommet sikkert tilbage til havet – de er nærmest blevet skyllet ud.