Tekst Johnny Tauman       Dronefoto:  Ove Detlevsen
22. marts 2019

I Esbjerg Kommunes afdeling ”Kommune & Byplan” under Teknik & Miljø sidder arkitekt Jan Ove Petersen og samler alle de planer, som skal til for at gøre det muligt at komme videre med visionerne om at omdanne området med Ribe Jernindustri til et attraktivt boligområde med en dagligvarebutik. Konkurrencen for omdannelsen blev vundet af Team Vandkunsten, og selve planmaterialet udarbejdes primært af bygherres konsulent Marianne Rønnow Markussen, som er fra konsulentfirmaet CFBO, Aarhus.

Længere huskeliste end normalt

RYK IND RIBE har talt med arkitekten, som kan fortælle, at der er næsten ikke det område, som ikke skal medtænkes, når en nuværende virksomhedsgrund skal ændres til beboelse – huskelisten er længere end normalt.
”Jeg kan ikke sige, hvornår vi er færdige til at præsentere alle planerne – Kommunalplanen, Lokalplanen, Miljørapporten og mere, men tør alligevel godt komme med et bud på, at det bliver her i 2019”, fortæller arkitekt Jan Ove Petersen, der er ved ”at vende alle sten”.

Helhedsplanen med træer og buske – et unikt projekt

Helhedsplan skal udvikles

Sammen med Ribe Jernindustri og Esbjerg Kommune tog Realdania initiativ til en ny helhedsplan. Første skridt er udviklingen af en ny helhedsplan, som indeholder arkitektoniske og byplanmæssige løsninger af en høj kvalitet, som afspejler områdets placering op til det fine landskab og den historiske by.
Det er ikke så tit, at så stort et område i en etableret by ændrer funktion og kan nytænkes, så der fra starten skabes sammenhæng.
Planen viser, hvordan kvarteret skal være en naturlig forlængelse af den eksisterende by, samtidig med at det skal skabe en kobling til det omkringliggende landskab.

Det grønne bælte fastholdes

Som del af planen etableres et grønt bælte af træer og buske rundt om og langs bykvarteret. Her kan byens borgere og gæster gå tur og kigge ud over marsken, eller de kan slå vejen ind på det nye kvarters gader og stræder, der anlægges med tydelig inspiration fra gaderne i middelalderbyen.

Bygningshøjden matcher byen

I et ønske om at forstærke sammenhængen mellem det nye kvarter og den gamle bydel er der i helhedsplanen også lagt op til en god blanding af lave og høje bygninger, der placeres let forskudt mellem hinanden. Bygningshøjden vil ikke blive større end de nuværende gamle Ribe huse. Sammen med en række indbyggede åbninger og indsnævringer skal det skabe et varieret kvarter med små kroge og pladser, hvor det er hyggeligt at færdes og mødes.