Tekst: Renè Jørgensen foto: Konserveringscenter Vejle
6. oktober 2022.
Vindelevskatten
Arkæologer finder hele tiden nyt om vores fortid.
Både i Ribe og ved Vejle i nærheden af det gamle kongesæde Jelling. Ved Vindelev har man fundet en stor guldskat, som kan tolkes som et levn fra Harald Blåtands forgængere.
Lederen af udgravningerne, Museumsinspektør – Arkæolog Mads Ravn, vil dele sin viden med os i et foredrag på Museet Ribes Vikinger og give bud på hvad vi kan slutte om Danmark før Gorm den gamle.
Det er onsdag den 12. oktober kl 19.30 i et foredrag på Museet Ribes Vikinger
En mytisk forgængers guld
Vikingetiden er kulminationen på den gradvise centralisering af magten, der sker i løbet af jernalderen, og Jellingdynastiet står på skuldrene af en række tidligere konger, som vi kun kender fra sagn, sparsomme kilder og arkæologiske fund.
I starten af de urolige og kaotiske 500-år sad der i Vindelev – kun få kilometer fra det Jelling, der senere blev Harald Blåtands kongesæde – en stormand. Vi ved han var rig, og må have tilhørt samfundets absolutte top, for han ejede enorme mængder guld.
Det var en urolig tid – præget af store forandringer i samfundet og en serie voldsomme globale naturkatastrofer. Måske som et sidste håb om forsoning med guderne, nedgravede han sin skat og ofrede den til de højere magter.
I 800-årene, på tærsklen til vikingetiden, begynder konturerne til et samlet dansk rige at tegne sig. Kongsgården ved Erritsø ligger højt med udsigt over Lillebælt på sejlruten til Hedeby og videre østpå. Erritsø-hallen fortæller historien om de konger, der kom lige inden Gorm den Gamle og Harald Blåtand.