Tekst og foto Hasse Jørgensen, onsdag den 14. november 2023

Spillestedet Termansens er begået noget af et scoop og føjet endnu en dimension til det kunstnercenter, som spillestedet er blevet.

Det er lykkedes at få den anerkendte lettiske kunstner Inära Petrusevica til at udstille i spillestedets lokaler i Sønderportsgade.

Inära Petrusevica er bestemt ikke ukendt med Danmark, idet hun adskillige gange har udstillet på galleri Gl. Lejre, og hun har først i 00’erne udstillet på amtsgården i Ribe.

Inära Petrusevicas CV viser en omfattende udstillingsvirksomhed i store dele af  Europa med vægten lagt på Frankrig, Tyskland, Sverige, Danmark, de baltiske lande, Hviderusland og Rusland. I Danmark har Inära Petrusevica udstillet bl.a. både på Art Herning og Art Copenhagen. Desuden har Inära Petrusevica lavet flere udsmykningsopgaver i både hjemlandet og i Danmark.

– Alle de fascinerende begivenheder i mit liv er blevet mulige takket været mine dejlige forældre, venner og selvfølgelig Dorte Phillipsen (nu afdøde stifter og indehaver af galleri Gl. Lejre. Red.). Jeg er sikker på, at intet af det kunne være sket uden deres støtte og indflydelse, har Inära Petrusevica selv sagt.

Inära Petrusevica er en lettisk kunstner, der kom til Danmark lige efter Sovjetunionens sammenbrud. Som ung russisk-talende kunstner blev Inära Petrusevica for første gang i 1997 vist på en kunstudstilling i Danmark, efter at ejeren af Galleri Gl. Lejre havde set, at hun måske var en af de mest spændende kunstnere fra de baltiske lande.

”Hun har en eventyrlig streg og et udtryk som fænger os alle. Hendes billedsprog sprudler af liv, humor, vitalitet, og sanselighed” hedder det i en anmeldelse fra den gang.

Inära Petrusevica, der er uddannet i Riga og London, har tidligere modtaget Chagall-prisen og er blandt andet repræsenteret på det nye store Mark Rothko Art Center i Daugavpils.

Hun er uddannet på Kunstakademiet i Riga 87-90, kunstskolen i Daugavpils i 1986 og  Central Saint Martins College of Art & Design, London 2005.

Inära Petrusevichs fortæller i en pause fra ophængningerne af billederne på Termansens, at hun nu rejser meget rundt i verdenen for at udstille og arbejde med sin kunst.

I disse dage bor hun oven over spillestedet i Sønderportsgade, og her regner hun med at blive to til tre uger.

– Vi har jo planer om at indrette et refugium for kunstnere her på stedet, og nu er Inära Petrusevica ”prøveklud”, fortæller ejeren af bygningen, Martin Schack.

Der er fernisering på udstillingen i Termansens på lørdag den 18. november klokken 14.

Martin Schack og Inära Petrusevica