Tekst og arkivfoto Hasse Jørgensen, søndag den 12. oktober 2025
Efteråret er over os, og julen nærmer sig med raske skridt. Men for inden er der lige Mortens Aften, den 10. november, der for mange byder på faste traditioner med andesteg som den væsentlige del af middagen.
På Restauration Kammerslusen prøver man i år at sætte ekstra kolorit på denne traditionsrige aften.
– Vi ved, at mange mennesker spiser andesteg denne aften, og det er da også hovedbestanddelen i vores menu den 10. november. Men vi prøver at sætte lidt ekstra kolorit på aftenen, idet vi har engageret Torben Prinds til at spille behagelig musik under middagen. På den måde kan vi skabe en rigtig god stemning, fortæller indehaveren af restauration Kammerslusen, Niels Toft.
Skal man være sikker på bord på Kammerslusen, skal man reservere senest den 3. november.
Og hvor kommer traditionen med Mortens Aften så fra?
Ifølge Wikipedia er historien:
Mortensdag, d. 11. november, er dagen for Martin af Tours begravelse i Tours år 397. På dansk og svensk kaldes han Sankt Morten eller Morten Bisp. Om ham fortælles mange legender. Mortensaften,[1] aftenen den 10. november,[2] fejres med lanterneoptog og i Flandern, i dele af Nederlandene og i dele af Tyskland med en rytter klædt som Morten. I Danmark, Skåne og dele af Tyskland spises gåsesteg – mortensgås, der i dag ofte er erstattet af en mortensand. I Skåne er det tradition at at spise skånsk æblekage efter gåsen.
Sankt Morten blev biskop i Tours den 4. juli 371. Den kendte legende siger, at den fromme Morten af ydmyghed ikke ville udnævnes til biskop. Han gemte sig i en gåsesti for at undgå udnævnelsen. Gæssenes skræppen forrådte ham, og det siges, at Morten som biskop bestemte, at gæssene skulle straffes for at have forrådt ham ved at slagte og spise dem.