Tekst Hasse Jørgensen, foto Rene Jørgensen, mandag den 23. marts
– Jo mere jeg dykker ned i den sag, jo flere spørgsmål end svar rejser den. Det er uforståeligt, at en lille erhvervsdrivende, der følger alle de tilladelser, han får og ikke laver noget forkert, kan komme i den situation.
– Jesper Rohr Jørgensen har brugt 2,4 millioner kroner, og vi står med et område, hvor han er begyndt men ikke kan gøre det færdigt. Det ligger tæt ved en befærdet vej. Det er ikke kønt og ikke gavnligt for naturen.
Sådan siger folketingsmedlem Anders Kronborg (S) efter han har brugt weekenden til at nærlæse hele Jesper Rohr Jørgensens sag. Som bekendt ønsker anlægsgartneren og entreprenøren at flytte sin virksomhed fra lejde bygninger på Hillerup Markvej til et nybygget anlæg på ejendommen Varde Hovedvej 17, der tidligere var en landbrugsejendom.
Alt var i orden. Tilladelser givet fra kommunalt hold og arbejdet sat i gang, indtil Danmarks Naturfredningsforening protesterede og indbragte sagen for Planklagenævnet. Samtidig smed Vejdirektoratet grus i maskineriet, da direktoratet nægtede tilladelse til udkørsel til Varde Hovedvej. Man fandt ud af, at der skulle en landzonetilladelse til, og Planklagenævnet har med stemmerne otte mod tre givet Danmarks Naturfredningsforening ret i foreningens protest.
– Jeg har nu efter aftale med Jesper Rohr Jørgensen begæret indsigt i hele sagen, så jeg kan få den i kronologisk rækkefølge, så jeg kan blive endnu klogere på den, end jeg er nu. Det er en helt principiel sag, og jeg vil bestemt ikke afvise, at jeg kommer til at tale med erhvervsminister Simon Kollerup (S) om den. Jeg forstår ikke, hvordan en lille erhvervsdrivende kan komme i den situation, siger Anders Kronborg, der fortsætter:
– Så vidt jeg kan forstå, har myndighederne selv været behjælpelig med at udforme bygningerne og bestemme deres placering ligesom tilfældet er med en hæk, der skal adskille beboelse og erhverv. Jesper Rohr Jørgensen har desuden projekteret et byggeri, der miljømæssigt er helt i top, og han er gået forrest med den grønne omstilling i form af energi og lignende i projektet.
– Det undrer mig også, at to forskellige instanser kan fortolke loven på så vidt forskellige måder, siger Anders Kronborg og hentyder her til, at kommunen har sagt ja til projektet men at Planklagenævnet med et stort flertal siger nej.
– Er der her og nu noget, der kan gøres, så Jesper Rohr Jørgensen kan komme videre med projektet?
– Det er jeg desværre bange for ikke er tilfældet, men nu får jeg indsigt i hele sagen, så jeg kan blive endnu klogere på den, lyder det fra Anders Kronborg.