Tekst Hasse Jørgensen, Foto og kort Energinet, fredag den 11. februar 2029

Efter nogen forsinkelse bliver der nu sat gang i anden fase af den offentlige høring om 400 kilovoltledningen, der skal gå fra Idomlund ved Holstebro til Nibøl syd for den dansk-tyske grænse. Ledningen skærer blandt andet igennem Esbjerg Kommune og vil komme til at gå tæt forbi Gredstedbro, Ribe og Roager syd ud af kommunen.

Som bekendt bliver der tale om en luftledning, der rejses på høje master. Til gengæld vil en række mindre højspændingsledninger, der nu er luftledninger, blive lagt i jorden.

De nye planer for højspændingsledning har – siden de blev offentliggjort – givet anledning til stor debat og protester ikke mindst fra lodsejere, der bliver direkte eller mere eller mindre indirekte berørt af højspændingsledningerne, ligesom mange har protesteret mod de store højspændingsmasters indflydelse på naturen.

Den nye høringsfase betyder bl.a., at der holdes informationsmøde for alle lodsejere og interesserede i henholdsvis Ribe og Løgumkloster. Tirsdag den 28. februar er der møde i Ribe Fritidscenter, Sportsvej 8, og onsdag den 1. marts er der møde i Klosterhallen, Idrætsvej 1 i Løgumkloster.

Det fremgår af Energinet.dk’s hjemmeside. Her fortælles der også om, at der i nær fremtid vil blive sendt brev med invitationer ud til møderne til lodsejerne.

Af hjemmesiden fremgår det også, at det har været nødvendigt af flere forskellige årsager at korrigere linjeføringen i mindre omfang i forhold til det oprindelige forslag.

Igangsættelsen af anden offentlighedsfase betyder, at Plan- og Landdistriktsstyrelsen offentliggør forslag til landsplandirektiv for projektet samt miljøvurdering af planen, og at Miljøstyrelsen offentliggør miljøkonsekvensrapporten samt udkast til §25-tilladelse (VVM-tilladelse).

Forsinkelsen af høringsfasen skyldes ifølge Energinet.dk’s hjemmeside bl.a. et behov for nye miljøundersøgelser, omfattende revideringer af miljøkonsekvensrapporten samt myndighedsbehandling mm.

Fremdriften i projektet vækker glæde hos projektleder for den nye højspændingsforbindelse, Christian Jensen.

Til hjemmesiden siger han:  – Vi er rigtig glade for, at vi nu igen kan informere de mange borgere, der bliver berørt af den nye 400 kV forbindelse mellem Endrup og grænsen om fremdrift. Projektet har været ramt af forsinkelser, og vi ved, at uvisheden har været til frustration og forundring for rigtig mange. Vi har gjort, hvad vi kunne fra Energinets side for at minimere forsinkelserne, og jeg er glad for, at vi nu kan komme et stort skridt videre med at give de berørte borgere klarhed.

Om projektets betydning for den danske indsats for at kunne realisere den grønne omstilling af energisektoren siger Christian Jensen til hjemmesiden:

– Jeg ser selvfølgelig meget frem til, at vi kan begynde at bygge, og endnu mere til 2025 hvor anlægget forventes at kunne tages i drift. Forbindelsen skaber sammenhæng mellem det nordtyske og det danske elnet, så udveksling af energi over grænsen kan øges betragteligt. Det er afgørende for den grønne omstilling, at der kan transporteres store mængder energi fra solcelleparker, havvindmøllerparker og energiøer gennem det danske og det europæiske elnet og ud til forbrugerne. Derfor er fremdriften i projektet en rigtig positiv ting.

Den officielle høringsfase for strækningen Endrup-grænsen varer frem til den 18. april 2023. Når høringssvarene er behandlet, forventer man, at Plan- og Landdistriktsstyrelsen kan udstede et landsplandirektiv, som er plangrundlaget for projektet, og at Miljøstyrelsen kan udstede §25-tilladelsen (VVM-tilladelse), hvorefter projektet rent fysisk kan sættes i gang.

Du kan læse mere om hele projektet på Energinet.dk’s hjemmeside.

Sådan bliver linjeføringen fra nord til syd forbi Gredstedbro, Ribe og syd ud af området.