Tekst og foto Hasse Jørgensen, onsdag den 17. maj 2023

For kort tid siden måtte reddere fra Ambulance Syd løbe over broen ved kammerslusen med en patient på en båre.

Årsagen var, at ambulancen via GPS var dirigeret til den nordlige side af kammerslusen, mens patienten, en ældre mand, var faldet om ved Restauration Kammerslusen, der ligger på den sydlige side af broen. Manden var åbenbart ramt af et hjertetilfælde.

Årsagen til, at ambulancen ikke kunne køre over broen, der er beregnet til biler, er dels, at broen ifølge skiltningen kun kan bære to tons, og dertil kommer, at broen er meget smal, så det kniber med plads til ambulancen.

At GPS’en viser ambulancen til den nordlige side skyldes, at den er indstillet til altid at vise den korteste og dermed normalt også den hurtigste vej. Og en almindelig personbil kan sagtens køre over broen.

Bjarne Kiholm, der i masser af år har boet ved Kammerslusen, fortæller, at det ikke er første gang, at redderne har måttet bære patienter over broen, fordi ambulancen ikke kan køre på den.

– Og broen er rent faktisk bygget til at bære ti tons, men den blev nedgraderet af kommunen til to tons, fortæller Bjarne Kiholm.

Det bekræftes af Ole Jørgensen, der tidligere ejede Ribe Maskinfabrik, hvor broen er bygget, da hans far havde fabrikken.

– Jeg har selv været med til at svejse på den, så jeg kender den. Og umiddelbart efter, broen var åbnet, kørte en landmand med en stor gyllevogn over broen. Det holdt den sagtens til, fortæller Ole Jørgensen.

Han siger videre, at skal broen opgraderes, kræver det nok nogle nye ingeniørberegninger.

– Men det er ikke det store problem. Kommunen må have tegningerne til broen liggende, så det er blot at sende dem til et ingeniørfirma. Og er broen for smal, kan man jo blot flytte gelænderet og eventuelt lave en smal gangpassage ved siden af kørebanen. Det er ikke det store problem, siger Ole Jørgensen.

Både Ole Jørgensen og Bjarne Kiholm peger også på, at der er tale om en katastrofevej, hvor tunge lastbiler skal kunne komme frem med sandsække.

– Og hvis man er bange for, at broen kan bære vægten, kan man meget nemt ændre konstruktionen. Broklapperne hviler i et par styretapper, når broen er nede. Hvis man ændrede konstruktionen, så de to broklapper gik imod hinanden og broen dermed var i spænd, når den er nede, ville presset blive ind mod jorden, forklarer Bjarne Kiholm.

Hans peger samtidig på, at der ofte er store autocampere, som holder nord for broen og skal til den nye autocamperplads ved restaurationen.

Det bekræfter forpagter af Kammerslusen, Niels Toft, der driver autocamperpladsen.

– Der er rigtig mange autocampere, der kommer nord fra, fordi deres GPS sender dem den vej. De skal så køre tilbage og rundt med Ringvejen for at komme til pladsen syd fra. Det er en tur på 16 kilometer, og det gavner ikke miljøet, påpeger Niels Toft.