Tekst: Renè Jørgensen og Hasse Jørgensen foto: Colorbox
16. august 2021.
Ambitiøs hjemløsestrategi skal afskaffe hjemløsheden i Esbjerg Kommune
Et enigt byråd har her til aften vedtaget Esbjerg Kommunes nye hjemløsestrategi. En strategi, der skal være med til at hjælpe udsatte borgere ud af hjemløsheden og forebygge at andre ender på gaden.
Enhver hjemløs er én for meget, og de sidste ti år har Esbjerg Kommune oplevet en stigning i antallet af især unge hjemløse. Derfor har politikerne i Esbjerg Kommune vedtaget en ny hjemløsestrategi, der skal sikre, at alle borgere har tag over hovedet – og ikke mindst, at ingen ender tilbage på gaden.
“Vi ønsker ikke, at nogen af vores unge og voksne borgere lever i hjemløshed. Derfor har vi lavet den her nye ambitiøse hjemløsestrategi, hvor vores vision er at afskaffe hjemløsheden i Esbjerg Kommune. Vi har sat os et ambitiøst delmål om, at vi allerede om fire år har 40 procent færre hjemløse end i dag,” fortæller Henrik Vallø, formand for Social & Arbejdsmarkedsudvalget.
Den seneste hjemløsetælling i 2019 viste, at 169 borgere i Esbjerg er hjemløse. Dermed betyder delmålet, at antallet af hjemløse i Esbjerg skal ned under 100 allerede i 2025.
“Jeg er glad for, at der også kommer fokus på unge og hjemløshed med den nye hjemløsestrategi. Vi ved, at der er høj risiko for hjemløshed blandt især anbragte unge, og derfor er det altafgørende, at vi får endnu større fokus på, hvordan vi støtter bedst muligt, så vi ikke vedbliver med at se en stigning af unge, der ender i hjemløshed ” siger Diana Mose Olsen, formand for Børn & Familieudvalget.,” siger Diana Mose Olsen, formand for Børn & Familieudvalget.
Skabt i fællesskab
Esbjerg Kommunes nye hjemløsestrategi er blevet til i tæt fællesskab med kommunens lokale boligselskaber og frivillige sociale organisationer som Udsatterådet, De Hjemløses Venner, Skjoldbo og Kirkens Korshær Varmestue.
Strategien tager udgangspunkt i Socialstyrelsens Nationale retningslinjer for indsatsen mod hjemløshed 2020, der bygger på Housing-First-tilgangen. Det betyder, at en bolig er en basal menneskeret, og at det fremadrettet vil være den enkelte borgers ønsker, drømme og håb, der bliver udgangspunktet for hjælpen ud af hjemløsheden.
“Det er vigtigt først og fremmest at få tag over hovedet. Men vi får ikke afskaffet hjemløsheden, hvis ikke vi også tager hånd om borgerne efterfølgende og hjælper dem videre i livet. Det giver den nye strategi os nu en fælles retning for, hvordan vi gør bedst”, forklarer Henrik Vallø.
FAKTA
Hjemløshed i Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune har, ligesom resten af Danmark, oplevet en stigning i antallet af hjemløse de sidste ti år. Den seneste hjemløsetælling i 2019 viste, at 169 personer i Esbjerg ikke har noget sted at bo. Langt de fleste af dem er unge mellem 18-29 år.
Det er en stigning på 36 procent over de sidste ti år, da der i 2009 ‘kun’ var 124 hjemløse i Esbjerg, skriver Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.
Debatten i byrådet
Selv om der var bred opbakning fra alle sider, var talelysten stor, da projektet blev drøftet på byrådsmødet.
Fra alle talernes side blev det fremhævet, at det er et ambitiøst mål, men der var også tro på, at det kan lade sig gøre.
Den nye hjemløsestrategi er udarbejdet af social- og arbejdsmarkedsudvalget, men også børne- og familieudvalget har været inde over, ligesom en lang række interesseorganisationer er blevet hørt og har deltaget i en workshop.
Formanden for social- og arbejdsmarkedsudvalget, Henrik Vallø (Borgerlisten) forklarede, at hjemløsheden i Danmark generelt og Esbjerg specifikt er steget, og han fortalte, at det sidste tal for hjemløse i Esbjerg er 169 opgjort i 2019.
– Det er derfor nødvendigt at yde den rette indsats, og vi er godt tilpasse med, at hjemløsestrategien nu er klar.
Bordet rundt var der begejstring for den nye strategi.
Rasmus Rasmussen (S) hilste strategien velkommen: – Det er et ambitiøst mål, men vi skal gå efter det, og vi kan og skal nå det.
Han rettede en stor tak til de frivillige organisationer, der yder en kæmpe indsats på området.
Sara Nørris (Ø), fandt, at strategien var blevet til i en god proces, men hun mente, at der skal gøres noget ved støtteordningen: – Der er ikke hænder og tid nok, hvis målet skal nås.
Anne Marie Geisler Andersen (R) roste strategien, og Preben Rudiengaard (V) havde også ros til projektet.
– Skal jeg komme lidt malurt i bægeret, savner jeg psykiatrien i projektet. Mange af de hjemløse lider af svære psykiske lidelser, og jeg håber psykiatrien bliver mere inddraget fremover.
Preben Rudiengaard var også lidt fortørnet over, at social- og omsorgsudvalget ikke var inddraget i arbejdet. Som han sagde, kunne udvalget måske med sin viden og ekspertise have bidraget til strategien.
Diana Mose Olsen (SF) slog fast, at psykiatrien er nævnt i strategien, men hun var også enig med Rudiengaard i, at den skulle mere med: – Det er et flot stykke papir, og det kræver, at vi kigger på budgetter.
Også May-Britt Andrea Andersen (C) havde de positive toner fremme: – Det er et flot arbejde.
Susanne Dyreborg (DF) bakkede også op, og fandt at processen har været lige efter den gode bog. – Men det store arbejde ligger nu foran os.
Hans Kr. Sønderby (Esbjerglisten) konkluderede: – Alle de pæne ord kunne også være mine.