Tekst og fotos Hasse Jørgensen, lørdag den 10. februar 2024
Det kan godt være, at de kalder sig amatørmalere, men så er det i hvert fald amatører i den rigtig, rigtig gode ende.
Det beviser den udstilling, Ribe Amatør Malere lørdag åbnede på Vadehavscenteret i Vester Vedsted. Her pryder godt en snes værker væggene i både stuen og på 1. sal.
Jeg ved, at grænsen mellem professionalisme og amatørisme går der, hvor man tjener penge på kunsten, eller hvor det er en ren hobby. Men når man kigger på de udstillede værker, er det ofte svært at se denne grænse i værkerne.
Fælles for de mange værker er, at det er Vadehavet og marsken, der er motiverne på billederne. Og selv om de alle er stærkt naturalistiske, er der dog tydelig forskel på de enkelte værker i form, farve og opbygning.
Naturen og ikke mindst Vadehavet og marsken kan noget med sin mangfoldighed og skiftende lys og dermed udseende. Det har gennem årene inspireret mange, mange kunstnere, og netop den mangfoldighed, som landskabet rummer alt efter tid på døgnet, skiftende lys og vejr, afspejler sig i de mange fornemme billeder, der er med på udstillingen.
Lederen af Vadehavscenteret, Claus Melbye, åbnede udstillingen og glædede sig over, at de mange kunstnere ville beskæftige sig med Vadehavet og marsken: – Jeg kan godt forstå, at I bliver på land, men jeg savner også motiver fra havbunden, for det er havbunden, der sammen med tidevandet giver liv i området og gør, at det er et af de 220 vigtigste naturområder i hele verdenen. Og det er ikke så lidt endda.
Claus Melbye glædede sig også over, at de mange malere kommer ud i naturen: – Vi danskere trænger til at komme mere ud, og gjorde vi det, tror jeg, vi kunne undgå mange af de diagnoser, der bliver stillet over dansker i dag, sagde Melbye.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Kristianne L. Petersen glædede sig over, at udstillingen kunne være på Vadehavscenteret.
– – Vi mangler i den grad lokaler at udstille i, for vi vil meget gerne vise vores ting frem. Efter jernstøberiet er lukket, har vi ikke rigtigt nogle steder at være. Vi prøver at holde øje med alle muligheder, bl.a. tomme forretningslokaler, men det er svært.
– Hvad med banegården?
– Vi har prøvet, og vi har haft kontakt med DSB ejendomme, men fik at vide, at der var andre planer. Vi kunne ellers sagtens være der, når der var åbent, og det ville være ideelt, siger Kristianne L. Petersen, der sammen med de øvrige 17 medlemmer af Ribe Amatør Malere fortsat leder efter lokaler.