Tekst og arkivfoto Hasse Jørgensen, fredag den 26. april 2024

Over hele landet arbejder lokale kulturinstitutioner, idrætsklubber og frivillige foreninger i disse dage tæt sammen med fagpersoner og mennesker med demens om i højere grad at gøre det muligt for mennesker med demens at bevare et aktivt kultur- og fritidsliv. I Ribe er Demensvennerne under Ældresagen gået med i arbejdet og inviterer demente og pårørende på besøg på Ribe Kunstmuseum på to dage i maj.

”Ta’ med, afsted!” er sloganet for Demensugen 2024. Det er en stående invitation til mennesker med demens om at komme og være en del af fællesskabet i de lokale klubber, foreninger og kulturtilbud, der hvor de bor.

Selvom motion, oplevelser og det at dyrke sine interesser i et fællesskab er entydigt godt for vores fysiske og mentale sundhed, så viser undersøgelser, at 83 procent demensramte trækker sig fra sociale aktiviteter og fritidsliv, efter de har fået diagnosen.

– De forsvinder ganske enkelt fra de lokale fællesskaber og ender alt for ofte i ensomhed og isolation, fordi de er usikre på, om de stadig er velkomne i deres gamle klub eller fællesskab. Nogle er bange for, at et besøg på et museum eller til en koncert skal blive ubehageligt eller pinligt, hvis de pludselig mangler ord eller mister overblikket. Og så er det en del af selve demenssygdommen, at man mister noget af sit gamle initiativ og i højere grad har brug for motivation og en håndsrækning til at komme afsted, siger Lone Harlev, sekretariatschef i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.

Derfor er kultur og fritid fokus i Demensugen 2024, hvor kulturinstitutioner, idrætsklubber, demensfaglige og det frivillige foreningsliv gør en ekstra indsats for at invitere og inkludere mennesker med demens, og hvor aktører i kultur- og fritidslivet også opfordrer deres brugere og gæster til at byde mennesker med demens særligt velkomne.

Det sker konkret via en lang række lokale aktiviteter, som løber af stablen i Demensugen i uge 19. Arrangementerne har til formål at skabe viden om demens og invitere mennesker med demens og deres pårørende indenfor.

Demensvennerne under Ældresagen i Ribe arrngerer besøg for demente og pårørende på Ribe Kunstmuseum onsdag den 8. maj og tirsdag den 14. maj til en pris af 90 kroner, der også omfatter gratis kaffe. Besøgstiden er fra klokken 10 til 11 og tilmelding er nødvendig til Birthe Søgaard på telefon 24660774 senest henholdsvis søndag den 5. maj og mandag den 13. maj.

Erfaringerne viser, at selv om dementeSelv måske aldrig har været på et kunstmuseum før, er det en stor oplevelse, der fremkalder mange minder og får gode samtaler i gang.

Mange steder vil man desuden møde plakater og postkort, der opfordrer mennesker med demens til at ”Ta’ med”, og som guider til, hvad man helt konkret kan gøre og sige for at hjælpe en person med demens til at føle sig tryg og tilpas.

– Ofte skal der ikke så meget til, siger Lone Harlev.  – Lidt tålmodighed i billetkøen, hjælp til at holde styr på point, én der minder om, hvor man aftalte at mødes. Og forståelse for, at det kan slå lidt kludder, hvis man har en dårlig dag.

Fakta

En undersøgelse, som Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har foretaget, viser at: 60 pct. af pårørende angiver, at det er udfordrende for deres demensramte nærtstående at deltage i motion, fritid eller kulturliv. 83 pct. angiver, at deres nærtstående har trukket sig fra deres sociale liv og fritidsinteresser.

I DK lever næsten 100.000 mennesker med demens. Heraf er omkring 4500 under 65 år.

Demens er den 4. hyppigste dødsårsag i Danmark.

Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har eksisteret siden 2017 og består af ti landsdækkende organisationer: Alzheimerforeningen, Demenskoordinatorer i Danmark, Dansk Sygeplejeråd, Ergoterapeutforeningen, Faglige Seniorer, FOA, Danske Professionshøjskoler, Socialpædagogerne, Pårørende i Danmark og Ældre Sagen.

Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark står bag demenssymbolet ”Håndsrækningen”, som bæres af mennesker med demens for at vise, at de kan få brug for hjælp og for at aftabuisere sygdommen.