Tekst Johnny Tauman   Foto: Mette Hjorth Høggaard og Sanne Ammitzbøll
15. juli 2019

”Traditionen tro, har Mandø netop afholdt den årlige hjemstavnsfest, Mandøfesten. I år har der været aktiviteter hele ugen, hvilket har trukket mange mennesker til øen i fællesskabets navn”, fortæller Mette Hjorth Høggaard til RYK IND RIBE.

Mandø har til dagligt godt 30 fastboende, men i uge 28 er antallet mere end tredoblet. Rigtigt mange med relationer til øen prioriterer at holde ferie i netop denne uge, og derfor syder hele øen af aktivitet, feriestemning og glade mennesker.

Drabelig rundboldskamp om æren som bedste Mandøby (foto: Mette Hjorth Høggaard)

Rundboldkamp

I år startede aktiviteterne tirsdag med rundboldkamp. Her var ca. 70 børn og voksne mødt op, nogle for aktivt at være med, andre for bare at støtte op om sit hold. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt hvilket hold man er på, der står en stor ære på spil. Mette siger herom: ”I de traditionsrige små dyster skelnes der nemlig mellem om man bor i Nørreby eller Sønderby. I år løb Sønderby med sejren, men så er det jo godt, at der var flere chancer for at vinde det tabte tilbage senere på ugen”.

Der var gang i loppesalget, men regnen spillede et puds (foto: Mette Hjorth Høggaard)

Markedsdag i regn

Fredag var det markedsdag, og teltene blev hejst i fællesskab. ”Mange ser forventningsfuldt frem til denne hyggelige dag, men i år var vejrguderne desværre ikke lige med os. Boderne druknede i regnen, men i takt med at salget af lopperne faldt, steg omsætningen af øl og pølser i madboderne”, beretter Mette Hjorth Høggaard og fortsætter: ” Folk rykkede sammen i teltene, og det gode humør blev alligevel fundet frem. Der skal meget til at ødelægge en god tradition, og denne gang var ingen undtagelse”.

Der var godt salg af grill pølser (foto: Mette Hjorth Høggaard)

Tovtrækning og cykelringridning

Imellem bygerne blev der fundet plads til endnu en ø-dyst, denne gang i tovtrækning. Flere end 50 personer deltog, og denne gang faldt det ud til Nørrebys fordel. Nørreby var vist også mangeårig forsvarende mester, og så står der jo altid lidt mere på spil.
Inden markedet klingede helt af, blev der også tid til cykelringdyst for børnene. Mathias vandt en flot guldmedalje, og er helt sikkert klar igen næste år.

Humøret var højt (foto: Sanne Ammitzbøll)

Den store festdag

Lørdag er det så festdag. Kl 08.00 mødes man ved Mandø Mølle til flaghejsning og morgensang. Derefter er der fælles morgenmad på Marys Towt.

En god snak over en lille spids til morgenkaffen (foto: Mette Hjorth Høggaard)

Det er Mandøforeningen, der står for forplejningen, og der er et gratis rundstykke, kaffe ad libitum og en valgfri dram til alle, som har lyst. Det er en meget hyggelig tradition, og der er altid stor tilslutning.

Traditionen med de seneste konfirmander (foto: Mette Hjorth Høggaard)

Egnsdragter på til gudstjenesten

Kl 10.00 er der så gudstjeneste i den lille kirke, hvor også mandøpigerne deltager. ”Traditionen siger, at de piger med tilknytning til øen som er blevet konfirmeret i år, bliver iført de fine egnsdragter fra Mandø. De deltager i gudstjenesten, og derefter bliver de hver især udstyret med et kasse lodder til amerikansk lotteri. I år var der indkøbt en serie numre mere end de foregående år, men ikke desto mindre var alt solgt inden middag… Overskuddet går til vedligeholdelsen af Mandø Mølle”, fortæller Mette.

Parade foran kirken (foto: Sanne Ammitzbøll)

Foredrag i klitterne

Kl 13.00 var der, som altid, foredrag i klitterne. I år havde det knebet med at finde en foredragsholder, men heldigvis havde vores øens lokale præst, Michael Hassel Nørgaard Nielsen påtaget sig opgaven, hvilket han klarede med glans.

Mulighed for at overvære trædrejekunsten (foto: Sanne Ammitzbøll)

150 med til Mandøfesten og revy

Om aftenen blev dørene så slået op til Mandøfesten. Der er plads til 150 mennesker i salen på Restaurant Vadehavet, og alle pladser var fyldt op. Det blev en skøn aften med overskriften fællesskab. Den årlige revy, som leveres af to lokale sommerhusejere med rødder fra øen, blev serveret med drillende men kærlige stikpiller om de lokales gøren og laden det sidste års tid. Dette krydret med lidt musik og en fællessang.

”Skrotprisen” uddelt

Derefter var der udtrækning af amerikansk lotteri, og så blev den fine og prestigefyldte ”skrotpris” uddelt. Den uddeles hvert år til en person, som har gjort en særlig indsats for øen. I år blev den tildelt Claus Hjorth Christensen som bor på Mandø og som er formand for Mandø Fællesråd.

Dagen derpå

Søndag var Mandø igen tilbage ved det normale. Mange sagde tak for denne gang, og befolkningstallet faldt igen lidt. Måske skal det lige noteres, at salget af chips og cola steg lidt i Brugsen, da en enkelt eller to havde lidt ondt i hovedet efter festens strabadser.

God mavefornemmelse

”Endnu engang har det vist sig, at mandøboerne og folk med tilknytning til øen gerne vil fællesskabet. At hverdagens små udfordringer kan glemmes for en stund, og at man kan hygge sig sammen på tværs af familier og generationer. Alle lægger en ekstra indsats i at få opgaverne klaret, og vi står efterfølgende tilbage med en god mavefornemmelse”, slutter Mette Hjorth Høggaard.

Udvalget af malerier var stort (foto: Mette Hjorth Høggaard)

RYK IND RIBE vil gerne sige tak til Mette for såvel billeder som tekst, der gør det muligt at få et unikt billede af Mandøfesten. Også en tak til Sanne Ammitzbøll for gode stemningsbilleder.