Tekst & Foto Johnny Tauman
16. februar 2019

Når den 92-årige Frederik sidder på sin vante plads ved køkkenbordet, kan han se sit fødehjem på Roagervej samt ikke mindst følge trafikken ved y-krydset, hvor folk fra lokalområdet i Roager smutter forbi, når de skal på arbejde i Ribe / Esbjerg – eller vender hjem sidst på dagen.

Den gode fortæller er intakt

Humoren er intakt

”Nu skal du lige høre,” begyndte en alvorlig Frederik, der sad med benene oppe og bar store uldsokker, da RYK IND RIBEs medarbejder trådte ind i køkkenet: ”Begge mine børn er kommet på plejehjem”: Nu har jeg ikke besøgt familien Sandersen på Vesterbækvej 1 siden 1976, hvor børnene Anna og Jens Kristjan var skolesøgende, så derfor var spørgsmålet: hvordan skulle jeg svare ”den ældre herre med den sørgmodige ansigt”. Mens jeg sad og funderede, så slog Frederik hænderne sammen og med en høj latter kom så den befriende kommentar: ”Mine børn er begyndt at arbejde på plejehjem!”

”The same Procedure as…”

Så er alt altså ved det gamle! I perioden 72-76 gjorde jeg hver dag holdt ved Frederik og Dora Sandersen på postruten som afløser – og som i 90 års fødselsdagen: ”The same Procedure as last year.”
Stegte rødspætter og spejlæg og masser af gode historier – både daglige nyheder og historiske fortællinger.

Dora i sit køkken – altid imødekommende

Dora trakterede

Dora kom sidst ind fra stalden efter at have malket besætningen på 16 køer, som årligt gav 60-70.000 kg mælk. Dora sørgede for at traktere, mens Fredrik kunne fortælle historier fra såvel jagt som fiskeri, hvor han ofte var sammen med postbud Ejnar Hansen, der også introducerede ”husmanden” for mulighederne på Ribe Skydebane.

Diamantbryllup

Dora og Fredrik fejrede Diamantbryllup 6. december 2018. Det blev fejret med de nærmeste.
Nu vil læseren måske undre sig over, at det ikke var krondiamantbryllup (65 år), men Frederik var ikke så hurtig – faktisk var han forlovet i 8 år, inden han som 32 årig blev gift. På det tidspunkt var Dora 25 år, og sammen havde de fået bygget ejendommen på Vesterbækvej 1.

Dora og Frederik stod for byggeriet af gården på Vesterbækvej 1

I dag er jorden lejet ud

”Hvordan er du blevet over 90 år? – Er der en bestemt opskrift?” Ægteparret er enige om, at den daglige sild og en snaps har betydet meget.

Dora var ansat hos “Den Gyldenblonde”

I hus hos ”Den Gyldenblonde”

Det var kutyme, at unge mennesker fra sognet fandt sammen – og Frederiks kurtiserede med held og vandt hjertet hos den 17 årige Dora i Lille Roager. Mens Frederik befandt sig fint i Roagerområdet – og med et smil halballerne i Ribe, så rejste Dora til Klampenborg, hvor hun var i huset hos ”Den Gyldenblonde” – Povl Sabroe, som var direktør for cirkusrevyen. Da familien Sabroe brød op for at flytte vest på, stoppede Dora og vendte atter tilbage til Roager-området. Hun fik arbejde under forsorgen på Tangevej 2, hvor hun havde opgaven med at servere for funktionærerne i spisestuen. I mange år arbejde Dora desuden hos familien Sander.
Frederik var i samme periode ved militæret i Sønderborg Kaserne.

Fordrukken præst og jernbanen

Frederik har klæbehjørne – og når han bliver begejstret så træder dialekten frem: ”A ká haus” – og så løber historierne om den fordrukne præst, som skjulte tomme flasker i Tradsborg Plantage, om jernbanen fra Haderslev over Toftlund, Spandet og ”Roagger” til Skærbæk.

Frederik hurtig til at vise, hvordan man holder på et jagtgevær

Jagttegnet er fornyet

Frederik er ikke længere mobil, men kommer da rundt med Dora ved rattet. ”Jeg har ikke kørekort mere – og heller ikke båd – havde en Faaborg, og den sejlede vi med uden for slusen og…..”
Minderne væltede frem – og lige pludselig svinger Frederik begge arme i vejret med fast LUFT ladegreb. ”Jeg har stadig jagttegn – og jeg var rigtig god til at ”nakke” ænder, som blev solgt ved døren for 20 kr.

Tiden løb

Et blik på armbåndsuret viste, at der allerede var gået to timer. Og der var blevet drukket rigeligt med kaffe, som i de gode gamle dage.
Ind på gårdspladsen kom en af de kommunale vogne med en ansat, som skulle tilse et sår, som Fredrik havde pådraget sig på benet.

Frederik Sandersen – 92 årig spasmager

Knap havde den unge medarbejder stukket hovedet ind ad døren, før Frederik indledte en samtale med glimt i øjet og friske bemærkninger.