Tekst Hasse Jørgensen, foto René Jørgensen, onsdag den 23. juli 2025
Omkring 70 miljø- og klimaattachéer fra EU i Bruxelles, får i aften, onsdag, og i morgen, torsdag, et fantastisk indtryk af, hvad Ribe, som Danmarks ældste by, og Esbjerg, som Danmarks yngste, kan på områder som kultur, miljø og klima.
Maj Emmertsen, der er en af syv danske klima- og miljøattachéer udstationeret i Bruxelles af klima- og miljøministerierne, bød onsdag sidst på eftermiddagen velkommen til Ribe, hvorefter hun overlod ordet til borgmester Jesper Frost Rasmussen, der på kommunens vegne bød velkommen til de mange attacherede.
Det vender vi tilbage til.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Maj er udstationeret i Bruxelles og bød kollegerne velkommen til Ribe
Maj Emmertsen forklarede, at de op mod 70 deltagere i besøget alle er udsendte til Bruxelles af deres respektive regeringer i de europæiske lande, hvor de alle arbejder med klima- og miljø.
– Det er kutyme, at det land, der har formandskabet i EU, inviterer de attacherede på et besøg i landet, og derfor er vi nu her i Ribe og Esbjerg, forklarer Maj Emmertsen.
De attacherede blev modtaget på det Gamle Rådhus i Ribe, hvorefter deltagerne i hold blev delt op og fik en guidet tur rundt i Ribe med fire af byens erfarne guider. Derefter gik turen til Restauration Kammerslusen, hvor middagen blev serveret, inden turen gik til overnatning i Esbjerg.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Det var lunt i Ribe, da gæsterne blev modtaget på det gamle rådhus
Torsdagen står på besøg hos grønne virksomheder i Esbjerg, ligesom deltagerne over middag skal en tur til Sneum Sluse. Her vil formand or Nationalpark Vadehavet, Flemming Just, og nationalparkchef Peter Saabye Simonsen fortælle om Nationalpark Vadehavets indsatser og arbejde baseret på frivillighed for borgere, tilrejsende, myndigheder, organisationer og virksomheder.
– Vi vil fortælle om vores tætte Vadehavssamarbejde med Holland og Tyskland samt naturligvis UNESCO verdensarven. Alt sammen med fokus på natur, biodiversitet, klima og miljø. Vi lægger op til dialog om, hvad EU kan bidrage med ved Vadehavet for at sikre natur og mennesker, fortæller Flemming Just.
Jesper Frost Rasmussen påpegede i sin velkomst på det gamle rådhus i Ribe, at deltagerne har en enestående mulighed for at opleve Danmarks ældste og yngste by, som begge ligger ved Vadehavet, som er UNESCOs verdensarv.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Borgmester Jesper Frost Rasmussen forklarede om Esbjergs førerposition indenfor den grønne omstilling
Borgmesteren påpegede også, at i Esbjerg taler man ikke kun om den grønne omstilling: man får det til at ske. Jesper Frost Rasmussen kom også ind på de ambitiøse målsætninger, Esbjerg har så som at være CO2 neutral i 2030. Og som energimonopol ønsker man ikke blot at være en del af omstillingen, men man vil gå foran.
Han omtalte også Esbjerg fra at være en førende fiskeriby til en havn, hvor der måske er 50 kuttere tilbage, men hvor havnen er den største i verdenen, når det gælder udskibning af mølledele.
I 1991 var Danmark det første land til at bygge en vindmøllepark til havs, og da Horns Reef I begyndte at producere, så Esbjerg-virksomheder et helt nyt arbejdsområde.
Jesper Frost Rasmussen påpegede også, at Esbjerg har været en stor rollemodel for andre byer i verdenen. – Verdenen ser mod Esbjerg for at få inspiration til den grønne omstilling, og det tiltrækker delegationer fra hele verdenen, der vil lære om den grønne omstilling.

Sven Pedersen var den ene af de fire guider, der viste rundt.