Tekst og foto: Renè Jørgensen
17. januar 2021.

50 år med saks og kam. 41 år som selvstændig og trafikale udfordringer

Young Hair, et velklingende navn på frisørsalonen beliggende i Grønnegade 2. Inger Hansen har i hele sin karriere arbejdet i Ribe, og dog. Der var lige en afstikker til Esbjerg i 1979 i 9 år, hvor Inger blev udlært i Salon Carina. – En skøn salon at arbejde i, fortæller Inger Hansen og tænker tilbage på nogle gode år i salonen. Det blev til 5 år i salon Carina, hvor en del af uddannelsen foregik på Teknisk skole, men som elev var man tilbage i salonen fredage og lørdage. Den gang arbejdede man 44 timer om ugen. De sidste 4 år i Esbjerg startede Inger en salon op i Sædding Centret –  en afdeling af Salon Carina. Det blev til ni gode år, inden Inger fandt tilbage til byen, og fik opbygget en salon for både kvinder og mænd. For øvrigt var det ægtemanden Hans Lønborg, der havde fundet lokalerne i Grønnegade og syntes at de var meget passende til en frisørsalon. Ud over de frisørmæssige færdigheder er Inger også uddannet inden for hud- og hårpleje – en uddannelse Inger tog i 1973, inden for LA BIOSTHETIQUE. Den travle frisør er desuden medejer af ”Designfrisøren” som hun var med til at stifte.

Inger har udlært 10 frisører i salonen og har haft 8 assistenter gennem tiden – nogle af dem var lærlinge, der fortsatte  efter endt læretid.

Hvad kostede en tur ved frisøren?

Først i 70`erne ville mændene også have langt hår, og datidens lange hår blev døbt ”ABBA-hår”. Mændene kom i salonen, for de gik ikke til barberen, der ikke kendte til at ordne det lange hår og den type frisure, som ind i mellem kunne kræve et krøllejern.

Det var en tid, hvor man skulle dygtiggøre sig i frisurer på kurser i nye frisurer i både Paris, London og i Tyskland og der var Inger selvfølgelig med. Flere kvinder gik til frisøren hver uge og datidens pris var 25 kroner for vask og vandondolation.
(Vandondulation er curlere, der bliver rullet i håndklæde tørt hår, for at understrege frisuren Det giver en rigtig god fylde! Denne behandling holder helt ind til næste gang man vasker sit hår. Du kan bla. møde ”metoden” i ældre film og serier som Matador ). En klipning med føn kostede kr. 100, og ville man have lyse striber i håret, måtte man betale kr. 150.
Det kostede noget at være med på moden. En klipning ved en barber kostede kr. 7,50, men ville man have ”Jimi Hendrixs hår” (afrokrøl) skulle håret udsættes for ca. 100 permanet-spoler.

Lærekontrakten

– Ugelønnen var på 53 kr, fortæller Inger – og der var lange dage i salonen. Selv med lange arbejdsdage var det svært at få en læreplads. Inger husker, at det kun var 4 elever fra Ribe Amt – og derfor gik de på Teknisk skole sammen med elever, der var længere fremme i uddannelsen. Teknisk skole varede 16 uger i det første forløb, derefter tilbage i salonen og så ventede der yderligere 3 x 8 uger på skolebænken. Inger bestod herefter sin svendeprøve, som foregik i Herning.

Trafikken i den indre by er ikke nem

Når man gennem en årrække har været frisør i Grønnegade, har man oplevet de forskellige trafikale problemstillinger.
De manglende parkeringspladser omkring domkirken gør et besøg hos Young Hair noget mere besværlig. Nærmeste parkeringsplads er på hovedengen – og det kan i sommermånederne være svært nok, for pladserne er optaget af turister.
Fra faste parkeringspladser på Torvet til én meget længere spadseretur for at få håret ordnet, er blevet hverdag hos den kendte frisør.

– Lukkes gaderne i den indre by, bliver det svært for butikkerne og øvrige erhverv at overleve, mener Inger Hansen, der oplever, hvor svært det er blevet for ældre kunder at komme ind til salonen. Der er jo ingen parkeringspladser i Grønnegade – og er man gangbesværet, er den nærmeste handicapparkering ved parkeringspladserne i Korsbrødregade.
– Jeg har svært ved at se, hvordan kunderne skal komme herind, siger Inger, der synes, at lukninger af gader i den indre by vil være slem for erhvervslivet.

Middagslukning

Hver dag kl. 12.00 ruller ægtemanden Hans Lønborg op på Torvet for at hente fruen hjem til frokost. Det kan blive til en halvtimes pause, så er det tilbage til butikken og gøre klar til eftermiddagens kunder. Sådan har det altid været. – Og sådan skal det være, en velfortjent pause, på de ellers så lange arbejdsdage, lyder det fra Inger, der faktisk ikke tænkt over, hvornår hun vil stoppe.  Det er de faste kunder sikkert glade for.

Faktisk rummede samme adresse en barber – frisør og badeanstalt i 1910, og den var ejet af en E. Witt, som der fremgår af billedet Inger har fået af en kunde