Tekst og arkivfoto Hasse Jørgensen, torsdag den 29. februar 2024
Der er ikke færre end 37 forskellige registrerede samlivsformer i Danmark.
Tallet vil formentligt overraske de fleste, men der er vidt forskellige måder at leve sammen på. Lige fra det traditionelle ægteskab til regnbueægteskaber og andre parforhold.
Det fortalte jurist Mette Schultz-Petersen, JuraDanmark, da hun ikke færre end to gange torsdag eftermiddag og aften holdt foredrag om arveloven og fremtidsfuldmagter på Hotel Ribe. Omkring 75 mennesker overværede foredragene. Egentligt havde Mette Schultz-Petersen planlagt et møde om aftenen, men tilmeldingen var så stor, at mødet blev suppleret med et om eftermiddagen.
Og at arveloven og begrebet fremtidsfuldmagter interesserer, kan ikke undre nogen, når man hører, hvad de rigtige dokumenter kan betyde i en svær situation.
Arveloven er for menigmand en jungle, og vanskelighederne bliver ikke mindre jo mere speciel familiesammensætningen er. Der kan eksempelvis være tale om dine børn, mine børn og vores børn, og hvem arver i givet fald hvad. Og jo længere man kommer ud i de familiemæssige relationer, jo mere kompliceret kan det blive.
Med hensyn til fremtidsfuldmagter er det et stykke papir, man kan få lavet og tinglyst. Og det fortæller, hvem der skal varetage ens interesser, hvis man selv ikke er i stand til det som følge af en ulykke eller sygdom.
Hvis ikke, der er lavet en fremtidsfuldmagt, er det familieretshuset, der udpeger en værge. Med en fremtidsfuldmagt bestemmer man selv, hvem der i givet fald skal varetage ens interesser.
– Og det ærgrer mig voldsomt, når vi taler testamente og fremtidsfuldmagter, at folk siger: ja men, så gammel er jeg jo ikke. Død og sygdom har ingen aldersbegrænsninger, og det kan lette de pårørende enormt, hvis papirerne er i orden, siger Mette Schultz-Petersen, der selv har været udsat for alvorlig ulykke og sygdom.