Tekst & Foto Johnny Tauman
23. april 2020

Når man kommer kørende gennem Hviding, så opdager man måske en 3,5 m høj cement søjle placeret nord for det gamle mindesmærke – og tænker: hvad er nu det man har fundet på – og hvordan kan man få lov til at placere en søjle her? Er det mon en ny fartkontrolstander – en fotofælde?

Målet for projektet

På Esbjerg Kommunes hjemmeside kan man læse, at natur og kulturhistorie skal gå op i en højere enhed langs den kommende 33 km lange nye stirute, Grænsestien, som åbner i juni 2020.

Drivvej forfalder

Og det er jo ganske fint med endnu en stirute i området omkring Vadehavet og Ribe, men kunne man ikke have stoppet ved træpælene? RYK IND RIBE ser lørdag nærmere på Drivvejen, hvor flere pæle trænger til en opdatering og hvor vejen på en strækning er fjernet. Nyhedens interesse er ikke tilstrækkelig – der skal også være både mandskab og økonomi til det efterfølgende vedligehold.

Træpæle viser stivejen gennem landskabet

Hvem har bestemt placeringerne?

Og tilbage til de hvide betonsøjler. Det kan godt være, at det er en smart måde at vise grænsedragningen – men placeringen af søjlerne er ikke noget at råbe hurra for. Se nu her søjlen ved Kultur- og Aktivitetscenter Egebæk – Hviding – godt presset ind i bevoksningen. Og se godt på kortet nederst – hvem har mon bestemt fordelingen på de 33 kilometer?

Placeringen ved Kultur – og Aktivitetscenter Egebæk – Hviding

og placeringen på Ribevej tæt ved det gamle mindesmærke – i en lang perlerække af vejskilte. Er det en ny fartkontrol eller anden form for trafiksignal?

På Ribevej i Hviding er det gamle mindesmærke – misligeholdt – men hvad  symboliserer den hvide søjle?

Misligeholdt mindesmærke på Ribevej

Enten ved landevej eller ?

Mellem Høm og Roager  står betonsøjlen et stykke fra landevejen – og man tænker: hvad skal det nu til for, når de andre steder står tæt ved landevejen – som her på Kalvslundvej mellem Obbekær og Kalvslund ud for Munkskov. Her er der både i pose og sæk: beton søjle og træmarkering.

Inde i landskabet

Søger man ind i landskabet – så er der kun de små træpæle – som her på grusvejen Kratvej – nær Obbekær.

Forklaring

Hele stiprojektet ser således ud:

Hvor var de mon – Danmarks Naturfredningsforening?

De har været  på vagt mange gange i forbindelse med anlæg og byggerier i Ribe og omegn, men når så stor en strækning som Grænsestien tilplastres med 3,5 m høje betonpiller, så er der pludselig ro?  Det kostede 2 millioner, da Danmarks Naturfredningsforening ankede over anlæg af den nye Stærevej ved Skovgrillen – en ankesag, som de tabte. Hvor var I denne gang?