Tekst Hasse Jørgensen. Illustration: Energinet. Mandag den 1. oktober
Ifølge Energinet er det ikke muligt at lægge mere end 15 procent svarende til omkring 26 km. af den store 400 kilovolt ledning ned gennem Vestjylland i jorden.
Det fremgår af den nye redegørelse, Energinet netop har afleveret til energi-, klima- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V). En rapport, der nu skal granskes af udenlandske eksperter. De skal se, om Energinet skulle have glemt eller overset noget.
Redegørelsen er blevet til efter flere borgermøder i Vestjylland og massive protester fra både befolkning og politikere over den 170 kilometer lange højspændingsledning, der efter planerne skal bæres på master, der er 35 meter høje og 35 meter brede gennem et naturskønt område fra Idumlund ved Holstebro forbi Ribe til den dansk tyske grænse ved Tønder.
I redegørelsen siger Energinet, at det vil medføre betydelige risici og kan påvirke både Danmarks forsyning og forbrugernes elapparater, hvis lange stræk eller hele de planlagte 400 kV-forbindelser i Vest- og Sønderjylland lægges som kabler i jorden. Teknisk redegørelse til ministeren viser, at op til ca. 15 procent kabellægning er mulig.
– Redegørelsen viser, at vi kan kabellægge op til 26 km af de i alt 170 kilometer. Det er lidt mere end vi først antog, da vi i foråret præsenterede projektet for borgerne i Sønderjylland og Vestjylland. Men det vil være at spille hasard med danskernes elforsyning at lægge det hele i jorden eller gå længere end 15 procent af den samlede strækning, siger Henrik Riis, administrerende direktør i Energinet Eltransmission.
Spændingen forvrænges
Redegørelsen viser, at kabellægges der over 15 procent, vil der være en betydelig risiko for, at grænseværdierne for hvor meget spændingen i nettet må forvrænges, også kaldet ”elektrisk støj”, bliver overskredet. Kabler i jorden opfører sig anderledes end luftledninger. F.eks. er risikoen for, at 400 kV-kabler forstærker ”støj” meget stor, og at problemerne breder sig til resten af eltransmissionsnettet.
”Elektrisk støj” over grænseværdierne medfører risiko for, at både komponenter i elnettet og elapparater i private hjem og virksomheder fejler, eller at apparaternes levetid forkortes.
– Jeg kan godt forstå, at mange lodsejere og lokale borgere i Vest- og Sønderjylland gerne havde set, at endnu mere – eller måske det hele – blev lagt i jorden. Men den tekniske redegørelse konkluderer, at det vil være forbundet med betydelige risici at kabellægge ud over de 15 procent. Der er generelt på verdensplan meget få erfaringer med nedgravede 400 kV kabler og slet ikke i lange stræk og til transport af de mængder energi, Danmark har brug for, siger Henrik Riis.
Også andre undersøgte alternativer er forbundet med betydelig risiko, viser redegørelsen; f.eks. at bruge jævnstrømsforbindelser indbygget midt i det danske vekselsstrømssystem eller gasisolerede ledninger.
Flere lokale borgere har foreslået at lægge 400 kV-forbindelserne i havet, langs Vestkysten, i stedet for luftledninger. Redegørelsen viser, at søkabler har samme problemer og risici som landkabler, så det gør ingen forskel, om forbindelserne ligger i vand eller jord.
Energi-, forsynings-, og klimaministeren vil nu sende rapporten til en udenlandsk ekspertgruppe, som skal gennemgå og kommentere Energinets tekniske redegørelse.