Tekst Hasse Jørgensen, foto Hasse og privat, torsdag den 15. august 2024
22 htx-studenter, der før sommerferien forlod Ribe Katedralskole med den relativt nye studentereksamen i hus, fik – ud over den nye studentereksamen og dermed også nye fag – en meget stor oplevelse, da de 22 var på en spændende og anderledes studietur til Grønland.
Ophavsmanden til studieturen var biologilærer Annemette Witt, der selv har været i Grønland flere gange.
At komme til Grønland er i bogstaveligste forstand en dyr fornøjelse, men takket været en pulje undervisningsministeriet, der støtter studieture til Færøerne og Grønland, lykkedes det klassen 3w fra Ribe Katedralskole at komme afsted.
Og det blev en uforglemmelig oplevelse. Det er to af deltagerne, Claus Bruun Viuf og Lasse Fyhn, samt Annemette Witt helt enige om.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Vi mødte de tre i den gamle latinskoles gård for at høre dels om studieturen og dels den nye uddannelse, htx, som skolen har tilføjet sit i øvrigt omfattende udbud, der også rummer stx, hf, hhx, eud og eux.
– Turen til Grønland blev en helt unik oplevelse, fordi vi fik lejlighed til et møde en helt ny kultur, natur og livsstil, er de tre enige om.
Og det var et omfattende og spændende program, der stod for, da elever og lærere tog toget til København for at overnatte på Ørestad Gymnasium inden turen med fly gik til Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord) og herfra efter et kort ophold med tundra-safari videre til Ilulissat (Jacobshavn) og Qeqertarsuaq (Godhavn på øen Disko).
Og som Claus og Lasse fortæller, var det en særdeles spændende tur med masser af oplevelser som at se store isbjerge, hvaler en masse, slædehunde og lære den grønlandske befolkning at kende.
– Godhavn på Disko er en lille by, og her blev vi hurtigt accepteret af de lokale. Vi boede i den lokale idrætshal, og hver aften var vi i den lokale ungdomsklub, ”Klubbi”, hvor vi spillede bordfodbold, var på vandretur, spillede fodbold og hyggede os med de lokale.
– Anderledes var det i Ilulissat (Jacobshavn), for her er byen noget større, og der kender alle ikke hinanden, fortæller Lasse og Claus.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Ud over at sove i sovesal var der også nogle, der valgte at sove i telte i den grønlandske natur, og det var også en fantastisk oplevelse.
– Roen og stilheden var helt fantastisk, og så lydene.
– Hvilke lyde?
– Lyden af isbjerge, der kælver (knækker). Det er helt fantastisk, siger Claus.
Med i de mange oplevelser indgik også forskellige analyser af f.eks. grønlandske planter, og de skulle også selv lave mad med lokale krabber og fisk
Og i referaterne af deres tur fremgår det, at selv om der ikke just var kokke på holdet, lykkedes det dog at fremstille nogle dejlige måltider med lokale krabber og fisk.
Både Claus og Lasse fortæller, at de under turen har fået rigtig mange bekendtskab i den nordlige del af rigsfællesskabet.
– Mange unge grønlændere tager på efterskole i Danmark, og mange tager til Danmark for at studere videre, og det er klart, at vi vil hjælpe dem, hvis vi kan, lyder det fra de to.
– Skal I il Grønland igen?
– Meget gerne, lyder det samstemmende.
Men inden den tid, skal der tjenes nogle penge, og der er også en erhvervsmæssig fremtid, der venter.
Htx er netop en gymnasial uddannelse, der giver adgang til videregående uddannelser. På Htx er der fokus på tekniske og naturvidenskabelige fag kombineret med almene fag. Gruppearbejde og projektopgaver er gennemgående i flere fag.
– Vi kom i 1. g uden at kende hinanden, men netop projekt- og gruppearbejdet gjorde, at vi hurtigt lærte hinanden at kende og blev en enhed, fortæller Claus og Lasse.
– Hvad byder fremtiden så på?
Claus: – Jeg vil gerne prøve noget med musik, og det var også en interesse, der opstod på katedralskolen, hvor vi begge var med i en musical i vinters.
Lasse: – Jeg tænker på noget, der ender med ingeniør. I øjeblikket hælder jeg mest til maskinmester.
De to kan også fortælle om, at holdet har været på mange spændende erhvervsbesøg ikke alene under grønlandsturen hos Royal Greenland men lokalt også hos bl.a. Logitrans i Nr. Farup og kartoffelmelsfabrikken i Toftlund.
Claus og Lasse er enige om, at de har oplevet mange spændende ting gennem de 3 år på katedralskolen, og snakken mellem dem fortsatte lystigt, da jeg gik fra skolegården.