Tekst Hasse Jørgensen, foto René Jørgensen, mandag den 24. april 2023
Det er åbenbart svært at komme i dialog med Færdselsstyrelsen.
Selv om det var det, godt 200 kørelærere ønskede og derfor demonstrerede foran den gamle amtsgård i Ribe, der nu er hovedsæde for Færdselsstyrelsen, lykkedes det ikke at få repræsentanter for styrelsen i tale.
Det skortede ellers ikke på kraftige opfordringer til ledelsen om at komme frem både ved hjælp af telefonopkald eller megafon, men ledelsen i Færdselsstyrelsen viste sig ikke. Døren forblev i bogstaveligste forstand lukket.
For repræsentanter for de mange chauffører, der kom fra hele landet, gik selv op til hovedindgangen i et forsøg på at komme ind. Men den inderste dør i vindfanget forblev låst. På en seddel på væggen stod der, at man kunne kontakte styrelsen på et telefonnummer, men det hjalp heller ikke.
Medlem af Folketinget, trafikordfører Kenneth Fredslund Pedersen, (DD), var også med, og han efterlyste i en tale også dialog med Færdselsstyrelsen for at høre deres argumenter i sagen: – Jeg har kendskab til sagen fra min private bekendtskabskreds, men jeg vil også gerne høre styrelsens synspunkter, så der kan findes en løsning.
Men det ønske fik han ikke oplyst denne mandag.
Og de mange kørelærere, der kom fra hele landet, var tydeligt frustrerede. Klagerne går – som tidligere omtalt her på siden – i hovedsagen på, at der ikke er prøver nok, manglende tilrettelægning, manglende kommunikation og at det ikke længere er muligt for kørelærerne at bytte prøver mellem to elever for at få tingene til at gå op. Det blev gang på gang understreget, at det ikke var medarbejderne på destinationen, der var kritik mod. for de gør et stort arbejde. Det er ledelsen, man er utilfreds med.
Tilrettelægge af demonstrationen, Jeanette Orbe, Herning, var tydeligt pikeret over, at det ikke var muligt at få færdselsstyrelsen i tale.
– De vidste vi kom, og de kunne have sendt en repræsentant ned for at tale med os. Det er himmelråbende, hovedrystende og grotesk.
– Og en fare for demokratiet, lød det fra forsamlingen.
– Hvad gør i nu?
– Jeg må lige tale med de andre. Så hører du fra mig, lød svaret.
Dennis V. Clausen, der kom fra Kastrup på Amager, var slet ikke i tvivl: – Næste gang bliver det Christiansborg. Nu har jyderne gjort et kæmpe arbejde for det her, og så må vi Sjællændere tage os sammen. Kan vi ikke råbe Færdselsstyrelsen op, må vi kunne få politikerne i tale.
Han påpegede, at de manglende køreprøver er et stort problem, for eleverne og blandt andet dem, der skal generhverve et kørekort for ikke at miste jobbet. Desuden er det også et stort problem for de skoler, der skal uddanne lastbilchauffører.
– Jeg havde en elev, der var halvandet år om at tage et stort kørekort. Han dumpede ikke en eneste gang, men årsagen til den lange periode var alene ventetiden på de forskellige prøver, der skulle tages, fortalte Dennis Clausen.
Demonstrationen startede ved det køretekniske anlæg ved Farupvej, hvor mødetidspunktet var sat til klokken 9,15. Håbet blandt arrangørerne var, at der ville komme op mod et par hundrede biler.
En halv times tid før det fastsatte mødetidspunkt, var der mødt en snes biler, og man nåede lige at tænke: Hov, det er da vist en fiasko.
Men så skete der noget. I regnen kom den ene kortege efter den anden af skolevogne fra hele landet. Fra det nordligste til det sydligste Jylland og fra øerne. Og alle kørelærere understregede, at det her er et landsdækkende problem, der er ved at ødelægge faget og ødelægge kørelærerne rent psykisk. De er udsat for et pres fra både forældre og elever, der ikke kan forstå, at eleverne ikke kan komme til prøve, når uddannelsen faktisk er færdig.
De godt 200 biler fyldte det køretekniske anlæg, og med politieskorte gik det til Amtsgården på Sorsigvej, hvor der blev holdt taler, og hvor John Mogensens ”Der er noget galt i Danmark” blev sunget med en omskrevet tekst, der rummede kritikken af Færdselsstyrelsen.
Og godt middag opløstes demonstrationen i god ro og orden. Men det sidste ord er næppe sagt i den sag.