Historiens vingesus gik med vægterne gennem Ribes gamle gader

Hjem/Historiens vingesus gik med vægterne gennem Ribes gamle gader

Annonce

Project Description

Tekst og fotos Hasse Jørgensen, lørdag den 7. september

Optoget gennem byen samlede stor interesse, og der var fotograf fra TV sammen med lokale og turister.

Hov vægter!

De første ord i Thomas Kingos Vægtersang lyder normalt hver aften i sommerhalvåret i Ribes gamle gader. Men i denne weekend lyder sangen oftere end normalt, for historiens vingesus er igen fløjet mellem de gamle huse i form af det vægtertræf, som i år for anden gang er henlagt til nordens ældste by.

Det er Dansk Vægterlaug, der holder sit årlige træf i Ribe. Lauget er en sammenslutning af landets vægtere, og i år var der deltagelse af 36 af slagsen, der alle var mødt op i deres sorte uniformer.

Vægterne gik med Ribe-vægterne på rundturen klokken 20 fredag og lørdag, og lørdag formiddagen var det Borgersalen på det gamle rådhus i Ribe, der lagde lokaler til en stemningsfyldt modtagelse af gæsterne fra hele landet.

I det lokale, der om noget lokale kan fortælle historier, hvis vægge kunne tale, blev der udvekslet mange anekdoter om vægtergerningen og minder fra tidligere træf.

Vægternes oldermand, Tonny Andersen, overrakte laugets fane til Ribe-vægterne, der skal passe på fanen til næste års træf, der holdes i en anden by, for de årlige træf går på skift mellem de byer, vægterne kommer fra.

Sven Pedersen, Ribe, bød vægterne velkomne til Ribe. Projektleder Pia de Place, Business Esbjerg, hilste fra turistchef Jane Madvig Søndergaard, der var forhindret i at møde, og formanden for byrådets udvalg for kultur og fritid, May-Britt Andrea Andersen (c) bød på byrådets vegne velkommen.

Hun henviste til, at byen i 2010 sidst var vært for træffet.

– Selv om vores mere end 1300 år gamle by selvfølgelig ikke grundlæggende har forandret sig på knap et årti, er der alligevel sket en spændende udvikling, og den kan i få lejlighed til at opleve her i weekenden.

– Som vægtere står i om nogen vagt om historien. Faktisk bærer i den helt bogstaveligt med jer, hver gang i går en runde. I skaber nemlig en special stemning og tager jeres publikum med tilbage til en svunden tid. Det er en ganske særlig og autentisk måde at opleve historien på, og det kryber under huden på de fleste, når man hører jer synge vægterversene. Når i går gennem gaderne i jeres sorte uniformer og synger om timeslag og dagen, der går på hæld, er det næsten, som om man selv er rejst tilbage i tiden til de århundreder, hvor vægterne sørgede for ro og orden og holdt styr på tiden i de mørke timer, sagde May-Britt Andrea Andersen bl.a.

Efter Tonny Andersen havde kvitteret for modtagelsen, gik vægterne i optog gennem byen syngende vægtersangen og følgende den Røde Tråd til Kvickly og Føtex inden lørdagens årsmøde for vægterne fulgte i eftermiddagstimerne.

Else F. Nielsen blev rost for sit store arbejde for vægterne i Ribe.

May-Britt Andrea Andersen bød vægterne velkommen til nordens ældste by

Laugets oldermand, Tonny Andersen havde en gave i form af en lygte med til Ribe-vægterne. Den blev modtaget af Sven Pedersen.

 

 

Annonce