Tekst: René Jørgensen foto: Hasse Jørgensen
22. marts 2019.

 

Den 31. marts 2019 er det 10 år siden at  butikken på Industrivej åbnede. På det tidspunkt var det butik nr. 198 i Danmark – havde de i Ribe ventet lidt, var det blevet butik nr. 200

Det var Torkild Hald, der var primus motor i det projekt. Det var en stor satsning og de 20 frivillige var, sammen med bestyrelsen, ret spændte på, hvordan det skulle gå.

Det har vist sig, at gå over al forventning – i dag har de 36 frivillige der passer alt i butikken. De står for tømning af tøjcontainere, sortering af de indkomne ting – hvad skal ind i butikken, skal det vaskes og stryges eller måske til rensning – og hvad skal videre til centrallageret i Horsens. Skal det pakkes så det skal laves til genbrugstøj, der kan sælges i andre Røde Kors butikker, eller skal det pakkes til at sælges pr. tons.

Da butikken startede var der ikke meget tøj på stængerne – det har ændret sig – tøj står nu for en stor del af omsætningen.

Møbler, porcelæn, glas, nips osv. skal støves af og sættes ind i butikken, måske skal noget i opvaskemaskinen. Bøger, cd ér, lamper, legetøj osv. skal sorteres.

Heldigvis er folk i Ribe og omegn rigtig gode til at komme med gode og brugbare ting, som ofte kan sættes lige ind i butikken og sælges, det betyder rigtigt meget, at der ikke er affald imellem.

Selvom priserne er små, så øges omsætningen fra år til år, og laver et meget pænt overskud. Omsætningen er jo livsnerven i de lokale aktiviteter. Røde Kors har 29 frivillige i besøgstjenesten – hver tirsdag er  der 24 nørklere i butikken, som strikker og syr til den store guldmedalje. Derudover, er der 15 frivillige i vågetjenesten og 15 frivillige i familie netværket, som støtter og hjælper børnefamilier, der har det svært. Hvert år  deles der julemad ud til trængende børnefamilier.

– Vi har flygtninge familier der gerne vil have kontakt med danske familier, og derfor mangler vi flere frivillige familier, lyder det fra formand Poul Madsen.

Alle de aktiviteter der laves i Ribe og omegn, koster penge, selvom frivillige i Røde Kors ingen aflønning får, så er der jo altid udgifter, som skal dækkes.

Røde Kors har 119 frivillige og derudover har de 150 medlemmer, og deres kontingent bidrager jo også godt.

Som de fleste nok ved, så var den første fødselsdagsgave Røde Kors fik, en opsigelse fra VW, og 31. januar 2020, skal de være ude af de nuværende lokaler.

– Lige nu venter vi på, at få lidt mere konkret at vide om VW´s byggeprojekt på Trojelsknæ – vi har også til bud fra 2 andre – der vil udleje os kvadratmeter til en ny butik – det er kun i støbeskeen, men ser lovende ud  –  og det bliver nok i sidste ende m2 prisen, der kommer til at bestemme. Vi er alle enige om, at vi arbejder ikke gratis for at udlejeren skal rende med pengene – vi skal kunne se, at der kan blive et godt overskud skriver formand Poul Madsen i en pressemeddelelse.