Tekst: Johnny Tauman
22. januar 2021

Antallet af fyrværkeriskader ved årsskiftet 20/21 var igen lavt. Fire personer fra Esbjerg Kommune var en tur forbi Akutmodtagelsen på Sydvestjysk Sygehus med fyrværkeriskader. Et par stykker havde brændt fingrene, men ingen var kommet alvorligt til skade med øjne eller hænder. Faktisk skal man ind i forrige århundredes statistikker for at finde skader, der gav varige mén.

Fyrværkeri er flot – MEN!

En del af forklaringen kan være, at samtlige 5. klasses elever i Esbjerg Kommune hvert år siden år 2000 i løbet af december har været igennem kampagnen – Fyrværkeri er flot – MEN!, som SSP Forebyggelse & Vejledning står bag. Knapt 30.000 elever har i tidens løb deltaget i kampagnen og fået viden om fyrværkeri, og det afspejler sig i tallene.

Budskaber følges

– Da vi lancerede kampagnen, var det fordi, der i forbindelse med årtusindeskiftet var 29 fyrværkeriskader på det daværende Esbjerg Sygehus. Når vi ser på, hvordan udviklingen er gået siden, tør vi godt konkludere, at den årligt tilbagevendende kampagne gør en stor forskel. Særligt også fordi de skader, vi har set de seneste mange år, heldigvis ikke er alvorlige. Kampagnens budskaber om at passe på øjne, hænder og hinanden bliver fulgt, siger SSP-konsulent Morten List Christensen.

Hærværk er faldet

I løbet af kampagnens levetid er det også tydeligt, at mængden af nytårshærværk er faldet. Blandt klassikerne er de sprængte postkasser. I år modtog Syd- og Sønderjyllands Politi anmeldelse om 24 postkasser, som ikke overlevede nytårsaften. Tidligere var det tal oppe på 40.

Glæde på politigården

Kampagnens samlede resultater, både hvad angår personskader og hærværk vækker da også glæde på politigården.