LørdagsRETROEN: Nygade havde alsidige tilbud

Nygade var noget helt for sig selv! Tæt på Domkirken og så alligevel med et helt anderledes forretnings- og arbejdsliv sammenlignet med fx Grydergade.

Tankstationen i et sving

Helt unik var Shell-stationen drevet af familien Møllgaard, der boede på Damvej.
Der var service og personlig betjening ved de to standere og ikke mindst den transportable blandingsstander, som ved håndkraft skabte netop den brændstofblanding, som knallertmotorerne havde brug for. Ofte lød købssaldoen blot på 1 krone og 10 øre, men alligevel altid en positiv bemærkning!

Iværksætter køber vaskemaskine

Møllgaard var iværksætter og anskaffede sig en vaskemaskine, som ved maksimal drift kunne klare 5-6 biler i timen. Møllgaard udtaler til Vestkysten i april 1967: ”Den store bilvaskemaskine er blevet populær blandt bilisterne – specielt gælder det privatmennesker, men også erhvervsbilisterne er glade for maskinen!” Sammen med Aksel var han med til at give en service, som vi i dag slet ikke kan forestille os. Shell-stationen ophørte med at eksistere i 1991.

Danielsens Tømmerhandel

Stod man på fortovet foran Shell-stationen og kikkede mod vest, mødte blikket Danielsens Tømmerhandel med en flot rødmalet bygning, og når forretningen var lukket en kæmpestor rødmalet trælåge. I en karnap sad kontorfolket med Daniel – vejledte kunder og fakturerede store ordrer på bygningsmaterialer. Der var gang i butikken, som strakte sig med lager til begge sider af Skovgade. Hele komplekset blev jævnet med jorden i årene 1996-97.
I dag består hele området udelukkende af beboelse i flere etager – smukt og med en sammenhængende bygningsfacade i divergerende farvenuancer ud mod Nygade.

Bøssemager sælger også knive

Flyttede man blikket lidt til højre – til bygningen på hjørnet af Nygade og dengang Albert Skeelsgade – (foran Plejehjemmet) – fangede man bøssemager Laustsen forretning med lav værkstedsbygning. Udover våben og fiskegrej blev der solgt knive / dolke til bla. spejdere.

Storken kom til Nygade

Nygade 6 – den røde bygning – fremstår med samme unikke æstetik, som da jeg – bragt af storken – ved en hjemmefødsel kom til verden på 1. sal i 1953!  Jordemødre måtte arbejde under alle mulige/umulige forhold. Og så var der ikke plads til rekreation til moderen.

View og smedje

Fra loftet på 2. sal var der et fremragende view til Domkirken – og til den lange grå – lidt mystiske betonmur (i dag malet gul) på den modsatte side af vejen. Her var der en smedje, hvor beslagsmeden bla. udførte de korrekte beskæringer og monterede de individuelt tilpassede sko på hesten.

Tilbud på bananer

Købmand Christensen drev sin første butik i Nygade 4 – på få kvadratmeter lykkedes det at skabe en omsætning, som familien kunne leve af (boede i Kongensgade). Christensens overtog senere butikken på hjørnet af Bispegade/Sønderportgade, som købmand Iversen også drev i en årrække.

Der var mange købmænd om buddet i området: Verner Thun på Torvet, Husted Christensen og Bøgild i Sønderportgade og Clausen i Korsbrødregade. Som det fremgår af Christensens tulipanpyntede butiksrude var tilbuddet i 1954: Friske BANANER i fin kvalitet – og dertil to kæmpe store reklamer for cigaretmærkerne: Kings og Queens.

Malermester og Fagforening

Bevæger vi os længere mod Grydergade (på venstre side), så havde malermester Brogaard værksted – og dengang kunne man lugte oliemalingen helt ud gaden. Der var ikke restriktioner og påbud.

Skoforretning og mindetavle

Ved siden af boede HK´s fagforeningskontor og på hjørnet af Korsbrødregade og Nygade drev Rohrsted en velassorteret skoforretning. På modsatte side ses en mindetavle for Jens Olsen, der skabte Verdensuret på Københavns Rådhus.

Nygade var asfalteret!

Bemærk, at Nygade var asfalteret dengang! Det er først meget senere, at også denne gade blev belagt med brosten.