Tekst: Johnny Tauman      Foto: René Jørgensen
22. december 2018

Årets sidste kamp i Ribe Fritidscenter mellem Ribe-Esbjerg HH og Lemvig-Thyborøn Håndbold blev som optakt krydret med et brag af serpentiner fra udeholdets publikum – ikke noget man umiddelbart havde forudset, så derfor blev kampen nogle minutter forsinket i forhold til de øvrige kampe. Når det så er sagt, så var det festligt, mens musikken bragede ud af højtalerne. Og slutresultatet:  en sejr på (29-27) til hjemmeholdet efter (14-16) ved pausen blev klappet i mål af 1017 tilskuere.

Hentede 1 point på SønderjyskE

De øvrige resultater i 18. spillerunde betyder, at Ribe-Esbjerg HH nu er 4 point efter SønderjyskE, der måtte nøjes med (27-27) ude mod TMS Ringsted, mens afstanden til Skjern Håndbold er 6 point, da Skjern hjemme vandt med (35-31) over Aalborg Håndbold.

Mange udvisninger i højspændt drama

Kampen var skæmmet af 12 udvisninger og mange protester mod et dommerpar, der i en højspændt atmosfære forsøgte at dele sol og vind lige. Når det er sagt, så havde begge hold perioder, hvor spillerne var overmatchede – således er det faktisk et paradoks, at der står følgende på RYK IND RIBE ´s notatblok efter 16 minutter i 2. halvleg: ”Søndenå og Steinn savner tålmodighed og sikkerhed i afslutningerne.”
Især Gunnar Steinn spillede sig op i afslutningsfasen og var en afgørende faktor sammen med Nikolaj Enderleit.

Udeholdet scorede først

Lemvig startede den vigtige kamp, hvor hjemmeholdet havde valgt at satse på Søren Rasmussen på målmandsposten – og han kvitterede med en redning. Gunnar Steinn skød i paraderne, så det blev Mads Thymann fra udeholdet, som åbnede kampen (0-1), men kort efter (1-1) ved Runar Karason.

Første føring på Pelle-mål

Første føring (6-5) sørgede Pelle Schilling for i overtal, men udeholdet svarede hurtigt igen (6-6) og (6-7).
13:33 kom Nikolaj Enderleit på banen i stedet for Runar Karason og startede med fornuftig assist til Lukas Karlsson (8-8). Herefter smækkede Enderleit bolden i mål til (9-9), men udeholdet svarede hurtigt igen (9-10), og da Pelle Schilling lavede angriberfejl og Magnus Søndenå skød forbi uden at udeholdet kunne svare igen, så valgte Lemvig-Thyborøn Håndbold Team-Time-Out. Det følgende angreb med henholdende spil gav bonus (9-11).

Miha Zvizei fik anden udvisning

Miha Zvizei, der var tiltænkt et afgørende rolle på stregen, pådrog allerede sin anden udvisning efter 22:10.
I et 6-0 angreb lykkedes det Nicolai Pedersen at trække så megen opmærksomhed på sit spil, at Nikolaj Enderleit kunne reducere til (11-12).
Udligning til (12-12) blev signeret af Nikolai Pedersen – var det mon vendepunktet? Men nej –  så blev Gunnar Steinn udvist (12-13). Og i det tomme mål (12-14).

Tid til at bruge folk på bænken?

52 sekunder før pausen (13-15), men en god maskeret aflevering og en vigtig reducering (14-15).
30:00 gjorde Jonas Gade ”det onde ved REHH med en sidste sekundscoring (14-16).
Overordnet set så manglede REHH kampgejst og styrke i forsvaret – og brugte alt for mange kræfter på det unge dommerpar. På bænken sad Søren Haagen, Rasmus Boysen, Kasper Kvist og Mathias Jørgensen og ventede på at få spilletid.

Neutraliseret start på 2. halvleg

Den store chance for at vende kampen ved starten af anden halvleg – med boldbesiddelse og i overtal – blev i første omgang neutraliseret, da Gunnar Steinn skød ukvalificeret, men Pelle Schilling kunne godt ½ minut senere reducere i tomt mål (15-16). Da Lemvig-Thyborøn Håndbold igen blev fuldtallig (15-17) i en periode, hvor Søren Haagen vogtede REHH målet.

Skiftende føringer

Kampens anden føring til REHH efter 35:17 på mål af Nikolaj Enderleit (18-17) – det blev (19-17), inden en reducering til (19-18). Forsvaret var ellers ved at være stabiliseret med Rasmus Boysen som effektiv bølgebryder.
Masser af uro, som kulminerede i en advarsel til Claus Uhrenholdt i forbindelse med endnu en udvisning til udeholdet.
For REHH var det Jonas Tidemands tur til den næste udvisning med et straffekast koblet på og så var der udlignet  (19-19).
Det blev til (19-20) i tomt REHH mål – og en teknisk fejl betød igen en stilling bagud med to (19-21).

Vendepunktet tilskrives Enderleit

REHH hang bagefter med et-to mål, inden holdet kom tilbage med Nikolaj Enderleits 6. mål (23-23) – Pelle Schilling gjorde det til 24-23, og fra det tidspunkt var udeholdet ikke længere i front, men tæt var det!
(24-24), (25-24), (26-24), (27-24) – i en periode hvor Gunnar Steinn for alvor viste sit værd for holdet. Især hans sidste mål til (28-26) viste sig ”guld” værd.
SLUTFACIT (29-27).

Målscorere
Ribe-Esbjerg HH: Gunnar Steinn 7, Nikolaj Enderleit 6, Magnus Søndenå og Pelle Schilling hver 4, Lukas Karlsson 3, Runar Karason og Jonas Tidemand hver 2, Nikolai Pedersen 1
Lemvig-Thyborøn Håndbold: Mads Thymann 6.