Tekst Hasse Jørgensen, foto Karina Jensen, lørdag den 10. september 2022

Poul Henningsen – PH – var et geni både som arkitekt og forfatter. Tænk blot på PH-lampen, som stadig er meget efterspurgt, og tænkt blot på nogle af de mange visetekster, han har forfattet. Tekster, der stadig efter mange år har et budskab til nutiden.

Nu bliver der mulighed for at høre nogle af disse eminente tekster fortolket af en af vores dygtige sangere, Dorte Mørup Tagmose. Det sker på Hotel Ribe torsdag den 15. september, hvor der er mulighed for at kombinere koncerten med en spisning på hotellet eller blot komme til koncerten klokken 20.

Men hvad betyder PH’s tekster for dig?

– Det er tekster, jeg aldrig bliver træt af. Jeg lærte dem at kende for mange, mange år siden af min far, og jeg tog dem selv op og fordybede mig i dem. PH er genial, og jeg får noget nyt ud af teksterne hver gang. Der er dybde i dem, siger Dorte Mørup Tagmose, der fortsætter:

– Det er meget forskellige og spændende tekster. Tænk bae på ”Kys det hele fra mig” og ”Man binder os på mund og hånd”. Sidstnævnte skulle skrives i kode under besættelsen, og da Liva Weel sang den til premieren, var der helt stille i salen. Og Kaj Normann Andersen har sat en skøn melodi til teksten. Han havde et særligt gehør for Poul Henningsens tekster.

– Jeg glæder mig hver gang, jeg skal ud med de tekster. Også fordi de passer så godt til min stemme. Jeg kan fortolke dem og recitere dem, og det giver mig mange muligheder som sanger.

Du er kendt for et bredt repertoire, men det bliver kun PH den aften?

– Den aften bliver det kun PH’s tekster fra 193 til 50’erne, så publikum får blandt meget andet også ”Man binder os på mund og hånd” og en, tror jeg, ret ukendt tekst ”Vi hører klokker kime”, der blev skrevet, da Poul Hennings og familien var flygtet til Sverige.

I Ribe bliver Dorte Mørup Tagmose akkompagneret af Søren Kaspersen på klaver. De to har arbejdet sammen gennem flere år.

Hvad betyder det at have en fast akkompagnatør?

– Det betyder rigtig meget. Det betyder meget at have en akkompagnatør, der er ”med”, og det betyder rigtig meget, at vi kender hinanden. Det giver også plads til improvisationer, fortæller Dorte Mørup Tagmose.